Kreativ fest för alla åldrar när poesidagen firas

Simrishamn Artikeln publicerades
– Det blir ingen klassisk poesikväll, snarare något åt det experimentella hållet, säger Herman Müntzing. Ett poetiskt verk kommer att finnas under vatten, avslöjar Anna Bernhorn.
Foto: Hannah Andersson
– Det blir ingen klassisk poesikväll, snarare något åt det experimentella hållet, säger Herman Müntzing. Ett poetiskt verk kommer att finnas under vatten, avslöjar Anna Bernhorn.

Den 20-21 mars kommer foajén i Valfisken att förvandlas till ett kreativt rum med scen och verkstäder för att fira världsberättar- och världspoesidagen.

Världsberättardagen är en global hyllning av konsten till muntligt berättande som uppmärksammas varje år vid vårdagjämningen. Dagen efter infaller Världspoesidagen. Båda kommer att firas på Valfisken i Simrishamn där biblioteket, Bénka-dí och Kulturskolan bjuder in till ord-, ljud- och skrivverkstäder, föreläsning och föreställning. Kort sagt en kreativ fest för besökare i alla åldrar.

Idén om att uppmärksamma berättar- och poesidagen med ett evenemang var kulturpedagog Herman Müntzings men han fick snabbt med sig de andra på tåget.

– Det här är ett samarbete där vi möter Simrishamnsbor i alla åldrar! Och vi får även med Nova Academy på ett hörn vilket är jättekul, säger Herman.

– Foajén kommer att förvandlas till ett stort skapande rum, berättar Anna Bernhorn, musikpedagog.

En scen kommer att byggas upp där den som vill kan kliva upp för att läsa sin favoritdikt eller kanske sina egna dikter.

– Och vill du inte läsa själv kan du ge förslag på vilka dikter som du vill att vi ska läsa upp.

Foto: Hannah Andersson

På onsdagskvällen klockan 18.30 kommer några av författarna bakom ”Vi kunde bara ta med oss våra minnen: Från Afghanistan och Syrien till Österlen” att berätta om boken och läsa korta stycken ur den.

På torsdagskvällen klockan 16-18 besöks Valfisken av Ivar Fors och Linnéa Svedmyr, medlemmar i underhållningsorkestern Ordljud.

– Ivar har besökt oss med väldigt uppskattade poesikvällar tidigare, berättar Herman.

Duon kommer att bjuda på ett framträdande med musik, stand up och poesi. Efter framträdandet håller de i en workshop där deltagarna får prova olika sätt att skriva poesi eller berätta muntligt.

Och sist men inte minst ordnar Kulturvärdarna Lina och Rahaf från Kulturskolan fika. Missa inte poesidagarna på Valfisken!

 

Poesidagarna på Valfisken

20 mars

Klockan 14.00-19.00

Öppen scen, estetisk ordverkstad och ljudverkstad i foajén. Skrivverkstad i bibliotekets foajé.

Klockan 18.30

“Vi kunde bara ta med oss våra minnen”, i biblioteket. Föranmälan.

21 mars

Klockan 14.00-16.00

Estetisk ordverkstad och öppen scen i foajén.

Klockan 16.00-18.30

Föreställning och workshop med Ivar Fors och Linnéa Svedmyr i foajén.

Kulturvärdarna Lina och Rahaf från Kulturskolan serverar fika klockan 16-17 båda dagarna.

Med reservation för ändringar i programmet.

Visa mer...