Kreativ vår väntar på Tomelilla kulturhus

Tomelilla Artikeln publicerades
Uppskattade Skapa får i vår en fortsättning i Creo, som vänder sig till deltagare från 16 år som är intresserade av olika former av skapande och hantverk.
Foto: Hannah Andersson
Uppskattade Skapa får i vår en fortsättning i Creo, som vänder sig till deltagare från 16 år som är intresserade av olika former av skapande och hantverk.

Bokcirklar, jazzkvällar och föreläsningar för de stora. Musik, pyssel och film för de små. Tomelilla kulturhus bjuder på ett fullmatat vårprogram med aktiviteter för alla åldrar.

Den uppskattade skaparklubben för unga och vuxna, som i slutet av förra året avrundades med utställningen Med gemensamma krafter, får under våren en fortsättning i Creo. Creo vänder sig till deltagare från 16 år som är intresserade av olika former av skapande och hantverk. Måndagar klockan 13-15 med start den 4 februari.

– Vi satsar även på en liknande verksamhet för barn, Minicreo som vänder sig till barn från 7 år, berättar Lina Hesterman, bibliotekarie.

Minicreo tar plats under nio onsdagar i vår med start den 20 februari.

En annan favorit som återkommer under våren är familjelördagarna.

– Familjelördagarna har varit väldigt populära och välbesökta så de vill vi gärna fortsätta med, säger Lina.

Den första äger rum lördagen den 23 mars och bjuder på musikteaterföreställning, boktips och pyssel för barnen, medan de vuxna bjuds på afternoon book, matquiz och författarbesök. Det är Staffan Bengtsson och Pia Staël von Holstein som är aktuella med boken "Mycket kärlek och en nypa salt – Österlen, mat och andra frestelser", som gästar familjelördagen.

Familjelördag blir det även den 11 maj med besök av Hunden Rund, språklek på arabiska och en familjevänlig visning med workshop i konsthallen.

Det uppskattade babyhänget med rytmik, sagor och visningar i konsthallen drar igång onsdagen den 20 februari. En nyhet för våren är bokcirkeln för föräldralediga. Deltagarna träffas två fredagar under våren och fikar och pratar om boken som de läst.

– Självklart är även barnen välkomna att följa med.

Första tillfället är fredagen den 15 februari klockan 10.00–11.30, boken är ”Hustrun av Meg Wolitzer” och föranmälan sker till biblioteket.

En annan nyhet är Stickkontakt i Brösarp. Gruppen träffas på Brösarps bibliotek varannan onsdag, ojämna veckor, för att sticka, virka och dricka medhavt kaffe. Stickkontakt har funnits i Tomelilla i många år och fortsätter självklart under våren.

Författarbesök på kulturhuset i Tomelilla blir det måndagen den 25 februari när Skåneförfattaren Petra Holst kommer till biblioteket. Gästar kulturhuset under våren gör även bland andra näringsfysiologen och folkhälsovetaren Louise Brunkwall, alkoholläkaren Hans Kristenson och Susanne Pelger, docent i utbildningsvetenskap som forskar om skrivande och lärande. De bjuder på några av säsongens spännande föreläsningar.

Alla evenemang i Tomelilla kulturhus har fri entré men några programpunkter kräver föranmälan. Programmet finns att hämta på kulturhuset eller på kommunens hemsida.