Kulturhuset badar i regnbågens färger

Insidan Artikeln publicerades
Tomelilla Kulturhus hälsar alla välkomna till Regnbågshelgen.
Foto:
Anders Bengtsson från Tomelilla Ungdomsmottagning var på plats med gratis karameller, kondomer och förstås information. – Vi på ungdomsmottagningen står för mångfald, därför känns det roligt att vara på plats idag.
Foto:
Hela Kulturhuset firar regnbågshelg.
Foto:
Tobias Kralmark är initiativtagare till Regnbågshelgen i Tomelilla. – Det känns jätteroligt att alla i kulturhuset hoppade på idén. Det är lite ovanligt att sånt här hålls i kommunal regi, men vi ordnar det för att det är viktiga frågor att lyfta.
Foto:
Bo och Rani Montan provade peruker och ansiktsmålning. – Jättetrevligt initiativ, konstaterade Bo.
Foto:
Anna Sandbergs peruk var härligt färgglad.
Foto:
Anna Sandberg besökte Tomelilla Kulturhus under Regnbågshelgen tillsammans med sina barn My och Vilhelm.
Foto:
Jättebra initiativ, tyckte deltagarna i perukpartyt.
Foto:
Elisabeth Agné valde en glittrig guldhatt.
Foto:
Klänningar, kavajer, peruker, mustascher och mycket mer fanns att prova på perukpartyt.
Foto:
Hela helgen hänger en utställning på HBTQ+-temat, av Tobias Kralmark (regi) och Marina Vilhelmsson (fotograf).
Foto:
Kulturhuset har smyckats i regnbågens färger.
Foto:

Hela helgen pågår Regnbågshelgen på Tomelilla Kulturhus. HBTQ+-frågor lyfts under dessa dagar genom bland annat perukpartyn, boktips, normkritiskt skrivande, föreläsning och mycket mer.

ÖM besökte Kulturhuset på Regnbågshelgens första dag och perukpartyt skulle precis börja. Kulturhusets tillika Tomellilla Kulturskolas chef Kristin Svensson såg fram emot helgens aktiviteter.

– De här frågorna måste lyftas, det är viktigt för jämställdheten i världen. Kulturhuset är en demokratisk plats och alla är välkomna hit. Man räknas för den människa man är.

Det är första gången man anordnar Regnbågshelg i Tomelilla, men redan förra året flaggade kommunen i samband med Malmö Pride. I våras fick all personal på Tomelilla Kulturhus och Tomelilla Kulturskola frågan vad de ville göra för ungdomar i sommar. Då lyfte Tobias Kralmark, pedagog på kulturskolan, HBTQ-frågan. Eftersom personalen under våren fått utbildning i HBTQ-frågor kunde förslaget inte ha kommit lägligare.

– Alla har fått spåna utifrån sin kompetens, berättar Kristin och tillägger att det resulterat i programpunkter som workshop i den genuslösa kroppen, normkritiskt skrivande, dramatiserad sagoboksläsning, konstutställning och mycket mer.

Välkomnade till perukpartyt gjorde Tobias Kralmark, som är aktiv i HBTQ-frågor och HBTQ scenkonst.

– Här ska man våga leka med attribut, som man kanske inte vågar annars eftersom de är normbrytande. Det finns inga gränser, vem som helst kan ta på sig vad som helst!

Anna Sandberg besökte Regnbågshelgen tillsammans med sina barn My och Vilhelm. My valde en peruk med långt blont hår och Vilhelm en sval sommarklänning.

– Vilhelm älskar klänningar, får han bestämma blir det klänning. Han har det ofta på dagis, berättar Anna som tycker att helgen är ett bra initiativ.

Helgens program:

Lördag

10.30 Dramatiserad barnboksläsning

11.00 Perukparty

12.00-12.50 Föreläsning: Chris Schenlaer (för vuxna)

13.00-13.50 Diskussion: HBTQ+ i Tomelilla.

14.00-16.00 Historielabbet

Söndag

12.00-14.00 Textiltryck med regnbågstema

13.00 Låna en HBTQ+-person

13.00 Boktips HBTQ+ (för vuxna)

13.15 Normkritiskt skrivande

14.00 Perukparty

14.30 Kortfilm: The Wife + samtal med regissören Tobias Kralmark

15.30 Avslut

Text och bild: Louise Lind