Kulturhuset badar i regnbågens färger

Insidan Artikeln publicerades
Tomelilla Kulturhus hälsar alla välkomna till Regnbågshelgen. 12 bilder
Foto:Louise Lind
Tomelilla Kulturhus hälsar alla välkomna till Regnbågshelgen.

Hela helgen pågår Regnbågshelgen på Tomelilla Kulturhus. HBTQ+-frågor lyfts under dessa dagar genom bland annat perukpartyn, boktips, normkritiskt skrivande, föreläsning och mycket mer.

ÖM besökte Kulturhuset på Regnbågshelgens första dag och perukpartyt skulle precis börja. Kulturhusets tillika Tomellilla Kulturskolas chef Kristin Svensson såg fram emot helgens aktiviteter.

– De här frågorna måste lyftas, det är viktigt för jämställdheten i världen. Kulturhuset är en demokratisk plats och alla är välkomna hit. Man räknas för den människa man är.

Det är första gången man anordnar Regnbågshelg i Tomelilla, men redan förra året flaggade kommunen i samband med Malmö Pride. I våras fick all personal på Tomelilla Kulturhus och Tomelilla Kulturskola frågan vad de ville göra för ungdomar i sommar. Då lyfte Tobias Kralmark, pedagog på kulturskolan, HBTQ-frågan. Eftersom personalen under våren fått utbildning i HBTQ-frågor kunde förslaget inte ha kommit lägligare.

– Alla har fått spåna utifrån sin kompetens, berättar Kristin och tillägger att det resulterat i programpunkter som workshop i den genuslösa kroppen, normkritiskt skrivande, dramatiserad sagoboksläsning, konstutställning och mycket mer.

Välkomnade till perukpartyt gjorde Tobias Kralmark, som är aktiv i HBTQ-frågor och HBTQ scenkonst.

– Här ska man våga leka med attribut, som man kanske inte vågar annars eftersom de är normbrytande. Det finns inga gränser, vem som helst kan ta på sig vad som helst!

Anna Sandberg besökte Regnbågshelgen tillsammans med sina barn My och Vilhelm. My valde en peruk med långt blont hår och Vilhelm en sval sommarklänning.

– Vilhelm älskar klänningar, får han bestämma blir det klänning. Han har det ofta på dagis, berättar Anna som tycker att helgen är ett bra initiativ.

Helgens program:

Lördag

10.30 Dramatiserad barnboksläsning

11.00 Perukparty

12.00-12.50 Föreläsning: Chris Schenlaer (för vuxna)

13.00-13.50 Diskussion: HBTQ+ i Tomelilla.

14.00-16.00 Historielabbet

Söndag

12.00-14.00 Textiltryck med regnbågstema

13.00 Låna en HBTQ+-person

13.00 Boktips HBTQ+ (för vuxna)

13.15 Normkritiskt skrivande

14.00 Perukparty

14.30 Kortfilm: The Wife + samtal med regissören Tobias Kralmark

15.30 Avslut

Text och bild: Louise Lind