Kyrkomusiker ger ut egenkomponerad bröllopsmarsch

Simrishamn Artikeln publicerades

När Villemo Daneling, kyrkomusiker i Simrishamns pastorat, debuterar som utgiven kompositör sker det med ett verk som hon skrev redan som 15-åring.

Villemo Daneling fick sin grundläggande musikaliska skolning i kyrkan under uppväxten och återvände dit efter fortsatta musikstudier i vuxen ålder. Nu ger hon ut sitt första publicerade orgelverk.
Foto: Johan Bentzel
Villemo Daneling fick sin grundläggande musikaliska skolning i kyrkan under uppväxten och återvände dit efter fortsatta musikstudier i vuxen ålder. Nu ger hon ut sitt första publicerade orgelverk.

Redan under uppväxten i Tryde var musiken en viktig del av Villemo Danelings liv. Hon sjöng i kyrkans barnkör, tog orgellektioner och började tidigt komponera egna verk.

– Jag har skrivit musik lika länge som jag har spelat musik, säger hon.

I dag har hon ett 40-tal verk registrerade hos Stim, som ser till att svenska kompositörer får ersättning när deras verk spelas offentligt.

Det händer också att Villemo Daneling får specialbeställningar. I höstas skrev hon exempelvis musik som spelades vid biskop Johan Tyrbergs visitation på Österlen.

Verken har dock aldrig getts ut – förrän nu. Musikförlaget Cantate, som har riktat in sig på kyrkomusik, har fattat tycke för Villemo Danelings kompositioner och planerar att ge ut flera verk.

Det innebär att noterna publiceras i häften, som säljs via förlagets olika kanaler. Cantate har både en webbshop och en fysisk butik och har dessutom många abonnenter, företrädesvis kyrkomusiker, som får allt som förlaget ger ut.

Först ut är orgelverket ”Bröllopsmarsch från Tryde”, som Villemo Daneling skrev i Tryde kyrka redan som tonåring.

– När jag var 15 år ville ett par att jag skulle skriva en brudmarsch till deras bröllop. Sedan dess har jag spelat den då och då. Jag är fortfarande mycket nöjd med den.

Villemo Daneling fick även vara med och påverka formgivningen av ”Bröllopsmarsch från Tryde”.
Foto: Johan Bentzel
Villemo Daneling fick även vara med och påverka formgivningen av ”Bröllopsmarsch från Tryde”.

”Bröllopsmarsch från Tryde” har tydliga stråk av folkmusik men har också hämtat viss inspiration från gospel.

Verket är hela fyra minuter långt och passar därför särskilt bra för långa intåg i kyrkan eller när brudparet vill andas ut en stund vid altaret innan ceremonin drar i gång.

Om någon är nyfiken på att höra verket finns det en inspelning på Youtube, där amerikanen Carson Cooman tolkar verket. En bra tolkning, enligt kompositören själv.

– Det är hans version, men den är väldigt lik mitt eget sätt att spela den.

Att det har dröjt 25 år från tillblivelse till utgivning beror på att Villemo Daneling aldrig har känt något behov av att skicka in sina kompositioner till ett förlag.

Hon har varit nöjd med tillvaron som kyrkomusiker – de senaste fem åren som organist och körledare i Simrishamns pastorat – och frilansande ackompanjatör och sångerska.

Men till slut var det en god vän, Dag Lundin, som uppmanade henne att göra slag i saken. Det är hon tacksam för nu.

– Det är roligt att få ett erkännande från någon annan att det man gör är bra.

Fakta

Villemo Daneling

Aktuell med: ”Bröllopsmarsch från Tryde”, utgiven på Musikförlaget Cantate.

Verksam som: Kyrkomusiker och körledare i Simrishamns pastorat, frilansande musiker och sångerska samt hälso- och livsstilsbloggare, ”Ur linssoppans horisont”.

Ålder: 40 år.

Bor: Vitaby.

Familj: Man och två barn.

Visa mer...