Lagas Sveriges bästa skolmat i Smedstorp?

Insidan Artikeln publicerades
Foto:Hannah Andersson

Martin Lundgren och Linda Nilsson från Smedstorps skolkök, samt Stefan Persson som till vardags arbetar i köket på Kastanjeskolan, bildar laget "Gladans kockar" som har tagit sig till finalen i SkolmatsGastro, det svenska mästerskapet för Sveriges skolkockar.

Torsdagen den 25 januari gör sig trion redo att laga finalmenyn i köket på Smedstorps skola. Fem lag deltar i finalen och tävlar i sina egna skolkök på ordinarie lunchtid. Maten serveras, förutom till juryn och inbjudna gäster, nämligen även till skolans alla elever.

Tävlingen går ut på att komponera en varmrätt, en vegetarisk rätt och en soppa. Kostnaden per rätt får inte överstiga 12 kronor och ska vara anpassad för att falla målgruppen barn i smaken.

– Vi skickade in vår meny tillsammans med näringsberäkning, ett utdrag från den ordinarie matsedeln och en beskrivning av hur vi arbetar med hållbarhetsfrågorna i skolköket, berättar Martin Lundgren som är lagledare för "Gladans kockar".

Glad överraskning

Beskedet att laget gått till final kom som en överraskning.

– Vi skickade in menyn utan förhoppning om att vi skulle gå vidare, men tänkte att årets ansökan kunde ge oss feedback som vi skulle ha nytta av när vi sökte igen om två år, berättar Martin.

– Vi hade kanske inte räknat med final men nu ser vi med spänd förväntan fram emot den!, säger Linda.

Tomelilla kommuns kostchef, Ingela Dejenfelt, är inte lika förvånad över finalplatsen.

– Alla tre är duktiga kockar och deras bidrag ligger precis rätt i tiden, menar hon.

Ingela började som kostchef i kommunen 2011.

– Och på våren 2012 skulle jag presentera mina mål för kostenheten. Samma dag ägde det årets SkolmatsGastro rum och jag minns att jag sa att om fem år ska vi vara med i tävlingen. Den visionen har Martin, Linda och Stefan gjort verklighet av.

Höstinspirerad finalmeny

Menyn som Smedstorpslaget kommer att tävla med består av: rotsellerisoppa med gröna linser och morotsbacon, den vegetariska rätten är en grön pannkaksrulle fylld med picklade rotfrukter och varmrätten är en kycklingrullad som serveras med en höstinspirerad matkornsallad, äppleyoghurt och rosmarinäpplen. Till rätterna serveras även en rödbetsbulle med färskost. Hela menyn har redan provats på skolbarnen.

– Barnen här i Smedstorp är fantastiskt roliga att laga mat åt för de är öppna för och nyfikna på nya rätter, berömmer Martin. De kommer även att vara engagerade i att smycka matsalen för finaldagen och fem elever kommer hjälpa till med serveringen.

Hur ser laget på sina vinstchanser då.

– Finalplatsen kom som en överraskning men nu satsar vi ju på vinst förstås, säger Martin. Vi är ett starkt team som kompletterar varandra bra.

Text och bild: Hannah Andersson

Fakta

SkolmatsGastro

SkolmatsGastro är det svenska mästerskapet för Sveriges skolkockar.

Tävlingen har funnits sedan 2008 och arrangeras vartannat år av Lantmännen Cerealia.

Finalisterna i årets tävling är Gladans kockar från Tomelilla kommun, Glada kockarna från Tingsryds kommun, Lag Nanna från Uppsala kommun, Målet är måltiden från Munkedals kommun och Navet i hjulet från Örebro kommun.

Juryn består av Kurt Weid, Maria Helmersson, Marianne Backrud Hagberg, Lyndon McLeod och Pelle Eriksson.

Den 8 februari meddelas vilka av de fem finalisterna som är topp tre och bjuds in till Kostdagarna på Hotell Post i Göteborg den 22-23 mars där vinnaren avslöjas.