Läkarstudent glad för stipendium

Insidan Artikeln publicerades
Frida Jönsson är årets mottagare av stipendiet ur Yngve och Maud Möllers fond.
Foto:privat
Frida Jönsson är årets mottagare av stipendiet ur Yngve och Maud Möllers fond.

Som mottagare av ett stipendium från hembyn får Onslundabördiga läkarstudenten Frida Jönsson ett välkommet tillskott i kassan.

Frida Jönsson är på många vis en klockren mottagare av de 10 000 kronorna ur Yngve och Maud Möllers fond. Hon är för närvarande i sluttampen av sina läkarstudier vid Göteborgs universitet och förr om åren var hon anfallare i Onslunda IF:s fotbollslag.

– Hon går termin nio av elva på läkarutbildningen. Det tycker vi i styrelsen är fantastiskt, att hon har lyckats ta sig så långt, säger Gun Jönsson, som sitter i stipendiestyrelsen.

Frida Jönsson prövade sig fram i livet innan hon slutligen fann sitt kall. Efter avbrutna studier till både djursjukskötare och sjuksköterska blev det till slut läkarstudier.

Det krävde dock komplettering av de naturvetenskapliga ämnena som hon inte hade läst på gymnasiet, vilket tog ett och ett halvt år i anspråk. Men hon kämpade strävsamt på.

– Jag vill jobba inom vården för att det känns meningsfullt att finnas till hands för människor som är sjuka eller behöver hjälp. Sedan är jag intresserad av biologi också, hur kroppen fungerar, säger hon.

Hon har känt till stipendiefonden länge utan att söka. Nu gjorde hon slutligen slag i saken.

– Jag har inte studiebidrag för hela min utbildningstid, så jag kommer att använda pengarna till så tråkiga saker som att betala hyra och uppehälle. Eventuellt ska jag gå en yogakurs också.

Stipendieceremonin hålls klockan 14 den tionde december i samband med Onslunda IF:s julmarknad.

Stipendiet har delats ut i 19 år och är instiftat av borstbindarsonen Yngve Möller (1912–1994), som föddes i Onslunda men gjorde världen till sitt arbetsfält som ambassadör, chefredaktör och socialdemokratisk politiker. Han och hustrun Maud Möller hade inga barn. Därför testamenterade han aktier till ett värde av en halv miljon kronor till fonden som bär makarnas namn.

Det finns nästan lika mycket pengar kvar än i dag. Så nästa år ökar chanserna att bli stipendiat, eftersom styrelsen har beslutat att från och med 2018 dela ut två stipendier på 10 000 kronor och inte bara ett.