Landslaget nästa för Martin Morand

Insidan Artikeln publicerades
Sankt Olofsbon Martin Morand har nyligen fått en plats i Svenska Konditorlandslaget och satsar på att vinna VM 2019. Foto: Svenska Konditorlandslaget.
Foto:Pressbild
Sankt Olofsbon Martin Morand har nyligen fått en plats i Svenska Konditorlandslaget och satsar på att vinna VM 2019. Foto: Svenska Konditorlandslaget.

Sist ÖM skrev om den framgångsrike kocken tillika Sankt Olofsbon Martin Morand hade han just kommit tvåa i Culinary Olympics 2016 med sitt lag Skåne Kulinar. Innan dess vann han Dessertmästarna 2015. Av allt att döma verkar han ostoppbar; nu har han fått en plats i Svenska Konditorlandslaget och satsar på att vinna VM 2019. Vi tog ett snack med Martin.

Grattis till din plats i Svenska Konditorlandslaget! Hur känns det?

– Det känns jätteroligt, det är en enorm ära att ha blivit uttagen till landslaget. Jag hade egentligen tänkt sluta tävla efter Culinary Olympics, jag hade tävlat i sexton år och tänkte lägga tävlingsrocken på hyllan för att jobba med mitt företag. Men när de hörde av sig från landslaget blev jag intresserad, eftersom det är en annan typ av tävling än vad jag deltagit i tidigare; nu ska vi göra skulpturer i is, socker och choklad. Det är den svåraste typen av tävling man kan göra och det sporrar mig.

Vad betyder det här för dig?

– Det är så klart en fjäder i hatten, eftersom det bara är kockar som håller tillräckligt hög klass som blir uttagna till landslaget. Det är också bara en handfull svenska konditorer som tävlat i VM, och lyckas vi ta en pallplats, vilket inget svenskt lag någonsin gjort, kommer det att betyda mycket för framtiden och jobbet. Det är ju tävlingarnas tävling.

Hur ser tävlingsschemat ut?

– Det slutgiltiga målet är att ta sig till Konditor-VM med finalen i Lyon i Frankrike 2019 och vinna det, även om konkurrensen är tuff. Först tävlar vi i Nordiska Mästerskapet i Stockholm den 22-23 september, då kämpar vi mot grannländerna. Det är en mindre variant av VM, där man gör chokladskulptur, dessert, chokladtårta och glasstårta. Därefter blir det EM i juni i Italien nästa år, där kvalar vi till VM och måste placera oss i topp tre för att komma till VM. Så det är det första stora målet. Kommer vi till VM ska vi göra en isskulptur, en sockerskulptur, en chokladskulptur, en dessert på tallrik, en chokladtårta och en glasstårta från grunden, och vi har tio timmar på oss. Det är ett slaviskt schema vi följer där varje minut är planerad, från att vispa grädde till att ta drickapaus.

Hur förbereder laget sig?

– Vi lägger enormt mycket av vår fritid på det här, men jag kommer att fortsätta jobba med mitt eget företag Pastry Inspiration. Jag träffade nyligen mina två lagkamrater i Skara för teambuilding. För att precis ha blivit hopsatta så funkade lagarbetet jättebra. Inför NM i september blir det till att baka mycket hemma för att inte ligga efter.

Hur är dina tävlingsnerver?

– Jag är ganska lugn på tävling, trygg i mig själv och stresstålig. Jag blir nästan aldrig stressad. Det är klart man ska känna spänning och lite nervositet, men så fort du blir stressad så gör du misstag på misstag och det blir en ond spiral. Även om man hamnar efter i tidsschemat så ska man inte stressa upp sig för det, utan försöka ta igen det någon annanstans.

Vad är hemligheten bakom din framgång?

– Jag är väldigt envis, på ett bra sätt. Jag ger mig inte förrän jag lyckas och har jag bestämt mig för att lära mig något så kan jag jobba i dagar tills jag kan göra det perfekt, jag har ett enormt tålamod. Man måste nog ha det för att lyckas. Min filosofi är att alltid ha roligt. Även om det är mycket allvar i tävlingarna så måste man någonstans ha skoj, för ju roligare du har, desto mer magi skapar du. Se möjligheter istället för problem. Glädjen syns på tallriken, det har alltid varit mitt recept.

Om Martin Morand

Ålder: 40 år

Uppväxt: i Höllviken

Bor: i Sankt Olof.

Familj: sambon Malin Haak och två barn som heter Madicken, 3, och Cornelis, 6 månader. Utan Malin hade jag aldrig kunnat göra den här satsningen! Så länge man har kärleken så klarar man det.

Gör: driver egna företag Pastry Inspiration

Aktuell: har nyligen blivit uttagen till Svenska Konditorlandslaget. Kom tvåa i Culinary Olympics med laget Skåne Kulinar 2016 och vann dessförinnan Dessertmästarna 2015.

Beskriv dig själv med tre ord: Perfektionist, envis och glad!

Favoritdessert sommartid: det måste bli svenska jordgubbar med grädde och socker. Det finns inget som slår det! De ska ätas i solen med gott sällskap.

Var ser du dig själv om fem år: då har jag startat ett eget bageri eller konditori på Österlen tillsammans med Malin, som också är kock. Håller också lite kurser där.

Svenska Konditorlandslaget 2017-2019

Svenska Konditorlandslaget grundades 2013 av Sveriges bagare & konditorer (SBK). Syftet är bland annat att stimulera branschens konditorer att genom tävlande vidareutveckla sig tekniskt i samarbete med kollegor med samma intresse. Dessutom vidareutveckla konditorernas utbud i hela Sverige och lyfta de söta bakverken och desserterna till en central del i den svenska gastronomin; på restaurang, konditori och café. Konditorerna ska bli de nya hjältarna med höga smaker i fokus.

Laget består av Jessica Sandberg, Martin Morand och Emelie Karlén som assistent. Coach är Jesper Långström och lagledare Tony Olsson.

Text: Louise Lind