Lars Ottosson om evenemanget som blivit tradition

Insidan Artikeln publicerades
Lars Ottosson, ordförande i föreningen bakom Österlen lyser, kommer att medverka i invigningen av årets ljushelg från balkongen på Nya rådhuset vid Österportstorg i Ystad på fredag.
Foto:Fredrik Ekblad
Lars Ottosson, ordförande i föreningen bakom Österlen lyser, kommer att medverka i invigningen av årets ljushelg från balkongen på Nya rådhuset vid Österportstorg i Ystad på fredag.

Allt ljus på Lars Ottosson, ordförande i föreningen som står bakom projektet Österlen lyser. Årets mest sprakande ljusfest som inleds på fredag, den 3 november, och avrundas på söndag, den 5 november.

Vilket var ditt första möte med Österlen lyser?

– Det måste ha varit när jag tände marschaller utanför Hasse och Tagemuseet för sex-sju år sedan, säger Lars Ottosson. Året efter var jag med och tände marschallerna på Torget här i Tomelilla. Evenemanget växer för varje år och i år består programmet av inte mindre än 170 aktiviteter i 35 byar.

Föreningens styrelse utser varje år en ljusby som får ära att förrätta invigningen av den tre dagar långa ljusfesten. Beslutet att utse Ystad till årets ljusby har blivit omdiskuterat.

– Projektets syfte är inte att definiera gränser, utan att skapa gemenskap och marknadsföra regionen. Ända sedan starten har formuleringen lydit ”Österlen med omnejd” och ju fler som vill vara med desto bättre, menar Lars.

Att invigningen i Ystad blir lågmäld ligger helt i linje med föreningens önskan.

– Vi vill tillbaka till en lykta på trappan där gemenskapen står i fokus. Gemenskap, innovation och kraft är de tre värdeorden Österlen lyser bygger på.

För två år sedan rekryterades Lars till styrelsen och vid årsmötet i mars valdes han till ordförande i föreningen.

Varför brinner du för Österlen lyser?

– Jag brinner för besöksnäringens utveckling och skulle vilja vidga perspektivet till att omfatta fler av de etablerade evenemangen som exempelvis Matrundan och Konstrundan. Eftersom de är just etablerade blir de mindre intressanta för kommunerna att stötta, vilket jag tycker är vansinnigt med tanke på att sydöstra Skåne kämpar i konkurrens med andra regioner.

Vad missar du själv inte under årets ljusfest?

– Invigningen på Österports torg, för där kommer jag själv att hålla tal från balkongen, säger Lars och skrattar. Men jag vill gärna lyfta lördagens program i Simrishamn med eldshowen på torget och starten av Österlenmaran, som är ett fantastiskt evenemang. Jag tycker även att blinkprojektet är värt att nämna. Det är en kul idé att säga hej till Bornholm som ligger där som ett grått streck i horisonten alla dagar om året. Det är ett exempel på ett enkelt, men innovativt projekt. En annan spännande programpunkt är Glowing electronics på Vardagsrummet i Östra Hoby, den nya scenen för experimentell musik. Publiken kommer bland annat att få höra Ann Rosén spela med ljuset från levande ljus som styr en synth. Ett korrektare instrument för Österlen kan man inte tänka sig.

Hur ser du på framtiden för Österlen lyser?

– Det är ett av de viktigaste stora evenemangen på året. Det är till och med så att det har utvecklats från evenemang till tradition. Varför inte utnyttja det maximalt för att marknadsföra regionen. Jag är förvissad om att Österlen lyser bara kommer att bli bättre och bättre, avslutar Lars.

Text: Hannah Andersson

Bild: Fredrik Ekblad