Lekfull labyrint utgör tillfälligt landmärke

Insidan Artikeln publicerades
Labyrinten ritades först i 3D, sedan byggdes en modell av träklossar och med hjälp av Martin Andersson på Löderups Växt placerades halmbalarna ut till den färdiga labyrinten.
Foto:Hannah Andersson
Labyrinten ritades först i 3D, sedan byggdes en modell av träklossar och med hjälp av Martin Andersson på Löderups Växt placerades halmbalarna ut till den färdiga labyrinten.

Längs Nathaliavägen, ett hundratal meter från Östra Kustvägen, i närheten av Löderups strandbad, har ett tillfälligt landmärke i form av en labyrint av halmbalar växt fram. På initiativ av Oscar Persgårdens Kulturförening och i samarbete med Löderup Växt samt Peppinge Produkter.

Tjugo meter bred och trettio meter lång med vindlande labyrintgångar byggda av 172 storbalar halm som väger 500 kilogram styck. Bakom idén står Barbro Hemer och Magnus Nordenhake som är bosatta på Oscar Persgården ett stenkast från labyrinten.

– Förra året odlade de morötter här utanför. När de satte upp stukor kring de skördade morötterna slog det oss att halmbalarna såg ut som stora byggklossar och idén om att göra en labyrint av halm föddes, berättar Barbro.

Labyrinten har byggts i samarbete med Martin Andersson från Löderup Växt och Rickard Larsson från Peppinge Produkter som lånat ut balarna.

– Tanken är ju inte att den ska vara permanent. Labyrinten kommer att stå kvar tills oktober när balarna ska användas för sitt egentliga ändamål. Det här är bara en alternativ plats och ett alternativt sätt att förvara dem.

Snillrik konstruktion

Öppningen av labyrinten äger rum den 20 augusti och Barbro utmanar undertecknad att provgå den. Om det beror på mitt dåliga lokalsinne eller labyrintens snillrika konstruktion står skrivet i stjärnorna, men jag går i vart fall i varje fälla och hinner se varenda återvändsgränd innan jag till slut hittar ut på andra sidan.

Som vanligt blåser vinden friskt över det öppna landskapet men inne i labyrinten är det alldeles stilla.

– Upplevelsen är både visuell, auditiv och olfaktorisk, säger Magnus. Visuell genom att det här är raka motsatsen till det vidsträckta landskapet, auditiv genom ljudmiljön som blir en helt annan här inne mellan balarna och olfaktorisk genom doften som bara blir starkare när solen värmer halmbalarna.

Utställning och konsert

Barbro och Magnus ambition med Oscar Persgården är att skapa ett kulturcentrum för konserter, utställningar och årligen återkommande event.

Den 20 augusti klockan 14.00 äger invigningen av labyrinten rum. Samma dag sker öppningen av en konstutställning med Vassil Simittchiev, född i Bulgarien och bosatt i Malmö.

– Vassil är framförallt känd som konceptkonstnär och det är första gången som han gör en ”vanlig” utställning, säger Barbro och berättar att Vassil kommer att visa akvareller och teckningar.

Klockan 15.00 ges också en salongskonsert med Richard He, som just nu studerar vid Conservatorium van Amsterdam. Det är fritt inträde till konserten, men begränsat antal platser så plats bokas genom Oscar Persgårdens Kulturförening.

Kulturföreningens stödmedlemmar och barn går in gratis i labyrinten. Andra vuxna betalar en liten inträdesavgift.

Text och bild: Hannah Andersson