Linda fann styrkan i att hjälpa andra

Insidan Artikeln publicerades
Linda Karlsson har utvecklat appen #LiKaStark med syfte att hjälpa utsatta barn och ungdomar att hitta rätt hjälp i rätt tid.
Foto:Hannah Andersson
Linda Karlsson har utvecklat appen #LiKaStark med syfte att hjälpa utsatta barn och ungdomar att hitta rätt hjälp i rätt tid.

Med appen #LiKaStark vill Linda Karlsson hjälpa utsatta barn och ungdomar att hitta rätt hjälp i rätt tid. Linda vet hur viktig den hjälpen kan vara, för hon har själv varit ett av de barnen.

Linda Karlsson är idag 35 år gammal men såren efter mobbingen från skoltiden är djupa.

– Vi flyttade till Ystad och jag började på mellanstadiet här, redan dag två på nya skolan började mobbingen, berättar Linda och beskriver hur den fortsatte under högstadieåren.

– Samtidigt hade vi det lite skakigt hemma ekonomiskt, pappa jobbade mycket och jag hade en ostabil relation till min mamma vilket påverkade min vardag.

I skolan flydde Linda till musiksalen på rasterna.

– Där lärde jag mig att spela gitarr och inför gymnasiet valde jag musiklinjen för att vara säker på att jag skulle slippa de tre tjejerna som mobbade mig.

Linda beskriver hur hon hamnade i en fantastisk klass på gymnasiet.

– Men det hjälpte inte för jag tog för givet att de också hatade mig. När jag ser tillbaka på den tiden idag ser jag destruktiv jag var. Sista året på gymnasiet träffade jag min flickvän och hon blev ett enormt stöd för mig. Vi levde ihop i 7,5 år och bestämde oss för att skaffa barn tillsammans, men separerade i graviditeten. När vår son var 3 år gammal bestämde vi oss för att skaffa ett barn till, som vänner.

Vägen till rätt hjälp

Idag är Linda en lycklig och stark tvåbarnsmamma.

– Jag känner mig som Hulken idag, säger Linda med ett leende och berättar att det var först i arbetet med #LiKaStark som hon byggt upp en stark självkänsla. Det var i processen med #LiKaStark som jag äntligen fann mig själv. Det lugnet jag känner idag har jag aldrig känt tidigare. Jag har äntligen vunnit över ångesten som jag levt med i så många år.

Appen #LiKaStark vänder sig till alla utsatta barn och ungdomar oavsett problematik. Rubrikerna som möter användaren när appen öppnas är: Går du med självmordstankar? Utnyttjad sexuellt? Gör du dig själv illa? Mobbad eller mobbare? Bög, lesbisk, bi eller trans? Våld eller missbruk i hemmet? Har du ADHD/ADD? New in Sweden? Hedersvåld. Psykisk ohälsa.

– Det finns så många fantastiska organisationer inom de här områdena men det är inte alltid så lätt att hitta fram till dem med en enkel sökning på Google, beskriver Linda och förklarar att appen #LiKaStark är en enkel väg in.

Den ger kort och koncis information och steget att ta kontakt med aktuella organisationer blir enkelt. Linda har själv varit ute på skolor och föreläst om bland annat HBT-frågor under tio års tid.

– Jag skriver många olika telefonnummer och webbadresser till olika organisationer på tavlan under en föreläsning men det är inte de som behöver det som mest som tar upp penna och papper för att anteckna. Nu kan jag istället ge dem namnet på appen och min förhoppning med det är att det ökar oddsen för att de hittar rätt och får den hjälp de behöver.

Text och bild: Hannah Andersson