Vitaby får visfestival

Vitaby Artikeln publicerades
Cactai Road med Jasmine Lyhagen, Micke Nilsson och Jerker Mas är ett av banden som gästar nystartade Vitaby Vis- och Tonfestival.
Cactai Road med Jasmine Lyhagen, Micke Nilsson och Jerker Mas är ett av banden som gästar nystartade Vitaby Vis- och Tonfestival.

Lördag den 13 juli är det premiär för Vitaby Vis- och Tonfestival i trädgården bakom den gamla lanthandeln. Sju österlenska band och artister kliver upp när butikens gamla lastkaj förvandlas till scen.

– Vi väljer att kalla det här för ”vis- och tonfestival” för att ge plats för allt från visor till ljudkonst. Det är fantastiskt att se hur mycket bra musiker och kreativitet det finns kring knuten, säger Lars Mogensen, en av festivalarrangörerna i Vitaby Grevlunda byalag.

De artister som deltar är Cactai Road med tunga grooves och slidegitarr, bas och en anakronistisk kvinnostämma. Mikael Fernström gör norrbottnisk urskogsblues om hemlängtan och sin resa söderut. Bäcken kommer med egenkomponerade toner på strängar och blås, som porlar genom skog och hagar och Molotons musik beskrivs som ett instrumentalt skogsbad med psykedeliska syrsor. Hugo de Fete med Milega band tar med publiken på en feelgood-reggae-resa genom folkdub till afrobeat och progg i baktakt medan Sanna and The Belles, med sin stämsång, är en folkmusikdoftande trio som för två år sedan släppte albumet "Hymns from Mount Venus". Magdalena Ohlin är en singer/Songwriter som tidigare varit verksam som sångerska och låtskrivare med olika bandkollaborationer i Los Angeles.

Lanthandeln i Vitaby tvingades att stänga sommaren 2016 efter över 100 år som byns centrum. Det senaste året har byalaget och Helena Ingvarsson, som äger lokalen, blåst liv i kultur- och föreningsverksamhet i och kring den gamla butiken.

- Det händer mycket i Vitaby nu, säger Ann-Marie Camper, ordförande i Vitaby Grevlunda byalag. Vi arrangerar ”verkstad mitt i byn” med bland annat cykelreparation, barnverksamhet av olika slag, skördemarknad, fester. Vis- och Tonfestivalen är ytterligare ett steg mot en ännu mer livaktig by.

Festivalen startar klockan 16.