Lyckas med planteringen av ditt äppelträd

Simrishamn Artikeln publicerades
Hösten är en bra tid att plantera nya fruktträd, Caroline Stenkilsson ger tips om hur du lyckas med nyplanteringen.
Foto: Hannah Andersson
Hösten är en bra tid att plantera nya fruktträd, Caroline Stenkilsson ger tips om hur du lyckas med nyplanteringen.

Hösten är äpplenas tid. Träden dignar av frukt, färdig att plockas och avnjutas i pajer, som kompott, mos eller kanske must. Men hösten är också en bra tid att plantera nya fruktträd. ÖM har besökt plantskolan på Kiviks Musteri där vi träffade Caroline Stenkilsson, trädgårdsmästare och pomolog, som gav tips och råd om vad som är viktigt att tänka på vid plantering av äppelträd.

Vi träffas i Kiviks Musteris inspirerande sortimentsodling där det växer 70 olika sorters äppelträd.

– Här finns träd med allt från tidig till sen blomning och skörd, berättar Caroline Stenkilsson.

Att välja rätt sorts äppelträd är första steget för en lyckad nyplantering.

– Börja med att fråga dig själv när du vill att trädet ska ge skörd, ska det växa på ditt sommarställe passar det kanske bäst med en tidig skörd. Hur vill du att äpplet ska smaka? Är du en hängiven matlagare är det ett matäpple som exempelvis Gravensteiner, Belle de Boskoop eller Signe Tillisch som du ska satsa på. Vill du njuta av äpplet direkt från trädet kan Discovery, Skånes landskapsäpple Aroma eller min egen favorit Rubinola, vara ett bättre val. Det är också viktigt att bestämma sig för hur stor plats trädet får lov att ta. Grundstammen berättar hur stort trädet kommer att bli, en svagväxande grundstam ger ett betydligt mindre träd än en starkväxande.

I plantskolan på Kiviks Musteri säljs starkväxande och svagväxande fruktträd, spaljéträd och pelaräppleträd.
Foto: Hannah Andersson
I plantskolan på Kiviks Musteri säljs starkväxande och svagväxande fruktträd, spaljéträd och pelaräppleträd.

Hösten är en bra tid för plantering.

– Det fungerar att plantera äppelträd från tidig vår fram till första frosten, men planterar du på hösten kräver trädet inte lika mycket passning eftersom du får hjälp av höstregnen med vattningen. Gå aldrig genvägen, utan se till att gräva ett ordentligt planteringshål, två eller tre gånger bredare än rotklumpen. Plantera aldrig djupare än vad trädet stått i sin kruka men gräv ett djupare hål om du behöver jordförbättra, och fyll upp med mull. Håll jordytan öppen och fri från ogräs.

Skydda trädet från skadedjursangrepp.

– Finns det risk för angrepp av harar eller rådjur är det en god idé att skydda trädet med stamskydd eller hägna in om du har flera träd. Var noga med att plocka undan fallfrukt och löv på hösten, där trivs nämligen skadedjuren. Även löss kan skada ett ungt träd. Skulle trädet bli angripet av löss så prova att spruta kallvatten eller vatten blandat med matolja.

Rubinola, Santana och Belle de Boskoop.

Trädet kan behöva stöttning första tiden.

– Särskilt träd med en svagväxande grundstam kan behöva stöttas upp. Ta däremot bort stödet från den starkväxande stammen efter några år, annars blir trädet bekvämt.

Ett nyplanterat träd kräver mycket vatten och näring.

– När trädet är etablerat tål det torka bättre, men torra somrar blir frukten mindre och det finns träd som kastar en stor del av sin frukt när de inte får tillräckligt med vatten.

Caroline Stenkilsson är pomolog och trädgårdsmästare på Kiviks Musteri.
Foto: Hannah Andersson
Caroline Stenkilsson är pomolog och trädgårdsmästare på Kiviks Musteri.

Ett äppelträd gallrar till viss del sig självt.

– Många hör av sig till mig i juni och är oroliga för att det ligger kart på marken när trädet har självgallrat, men vissa sorter kräver att du hjälper till med gallringen. Gallrar gör du från juli månad, för att avlasta grenarna och undvika svampangrepp.

Ett nyplanterat träd mår dock bäst av att inte ge någon frukt de första åren.

– Du kan njuta av blomningen men plocka sedan bort blommorna för att hindra trädet att sätta frukt, så får det kraft att utveckla rotsystemet istället, tipsar Caroline.

Var rädd om dina pollinerare och se till att de trivs i trädgården. Jätteverbena är är en riktigt bi- och fjärilsmagnet.
Foto: Hannah Andersson
Var rädd om dina pollinerare och se till att de trivs i trädgården. Jätteverbena är är en riktigt bi- och fjärilsmagnet.

Låt det nyplanterade trädet stå en hel växtsäsong innan du beskär det första gången.

– Antingen kan du beskära under JAS-månaderna (juli, augusti, september reds anm.) eller på vintern. Jag föredrar att beskära på vårvintern när jag ser hur trädet ser ut utan löv. Om du är nybörjare så ta hjälp av någon som kan visa, eller gå en kurs för att lära dig. Men var inte orolig om det blir fel, äppelträd är väldigt förlåtande och du får en ny chans att klippa på ett annat sätt året därpå.

Med äppelträd i trädgården är det en god idé att se till att pollinerarna trivs.

– Plantera gärna växter som bina attraheras av hela säsongen, de behöver ju mat även efter äppelblomningen. Utan bin, inga äpplen!