Lys upp den mörka hösten

Insidan Artikeln publicerades
Lindstens Elektriska har butik både i Simrishamn och Ystad. Jessica Olsson, butiksansvarig i Simrishamn, och Carina Petré, ägare, ger tips och råd på hur vi lyser upp våra hem i höstmörkret.
Foto:Janni rix
Lindstens Elektriska har butik både i Simrishamn och Ystad. Jessica Olsson, butiksansvarig i Simrishamn, och Carina Petré, ägare, ger tips och råd på hur vi lyser upp våra hem i höstmörkret.

Den mörkaste tiden på året är nu. Dagarna blir kortare och vintern kryper obönhörligt närmare. ÖM har besökt Lindstens Elektriska i Simrishamn för att få tips och idéer på hur vi kan lysa upp våra hem i höstmörkret.

Hösten är en intensiv tid i butiken.

– På hösten, och särskilt nu inför advent, brukar belysningsdelen av butiken vara extra välbesökt, berättar Jessica Olsson, butiksansvarig i Simrishamn, som tillsammans med Carina Petré, ägare, lovat att guida oss i belysningsdjungeln.

Hur ser det ut med kunskapen om ljussättning, är vi bra på att lysa upp våra hem?

– Vi är ganska duktiga på att lysa upp i fönster och på medelhöjd i rummen, menar Carina. En riktlinje är att det ska vara mellan 5-10 ljuspunkter i ett rum, fler i ett stort rum och färre i ett mindre. Glöm inte att ta tillvara på möjligheten att belysa nere vid golvet och uppe i taket.

Carina beskriver hur intresset för belysning har utvecklats.

– Förr låg fokus på funktion när kunderna valde armatur, nu har belysningen blivit en viktig inredningsdetalj och designen vägs in i valet.

Höstens och julens trender

Vilka trender råder just nu när det kommer till belysning?

– Det har varit, och är fortfarande, mycket glas och synliga ljuskällor där man ser glödtråden, berättar Carina. Mässing är en annan trend som fortfarande håller i, även om vi ser att stålet också kommer tillbaka. Om vi ska nämna en färg som är trendig just nu får det bli blått.

Advent står för dörren. Vilka trender ser ni när det kommer till adventsbelysning?

– Grått och blått är två färger vi ser på årets nyheter och glaset går igen även i adventsbelysningen. En annan trend som syns på alla typer av armaturer är det betsade träet. Ett tips gällande adventsbelysning är att den inte nödvändigtvis måste vara placerad i ett fönster. Det kan bli väldigt effektfullt att hänga adventsstjärnan mot en vägg eller ställa den på golvet.

Glöm inte trädgården

Trädgården är ett annat rum som kan vara kul att lysa upp i höstmörkret.

– Att belysa trädgården är ett smart sätt att förlänga hemmet, tipsar Jessica. Genom att sätta spotlights under en buske eller rikta ljus mot en vacker trädstam skapas liv och ett djup i trädgården. Vi har låna-hem-lådor med utomhusbelysning både i butiken i Ystad och här i Simrishamn, berättar Carina. I lådan finns armaturer i olika storlek som kunden kan låna med hem och prova sig fram med.

En nyhet som går att tillämpa på både inomhus- och utomhusbelysningen är möjligheten att styra ljuset via mobiltelefonen eller surfplattan.

– Du startar med en brygga och bygger sedan på med hur många ljuskällor du vill ha, berättar Jessica. Sedan kan du styra ljuset genom att exempelvis tända och släcka på distans, ställa in timers, ändra färg och dimra. Tekniken gör det möjligt att skapa olika färdiga program, som städläge eller mysfredagsläge, det är bara fantasin som sätter gränser.

Butiken byter kostym

Det är bråda dagar i Simrishamnsbutiken. Inte bara för att det är säsong för belysning, det råder även omskyltning eftersom butiken är på väg att gå över från att tillhöra Elkedjan till att bli en Elon-butik. Carina poängterar att kunderna inte kommer att märka mycket av förändringen eftersom företaget, personalen och servicen förblir densamma, men fredag till söndag, den 1, 2 och 3 december blir det invigningsfest med erbjudanden, goddiebag till de 50 första kunderna och glöggmingel.

Text: Hannah Andersson

Bild: Janni Rix