Malin & Zink firar tio år tillsammans i trolleriets värld

Insidan Artikeln publicerades
Varje år återvänder Malin Nilsson och Markus Zink för att ge föreställningar på Skillinge Teater. Foto: Tom Wall.
Foto:Tom Wall
Varje år återvänder Malin Nilsson och Markus Zink för att ge föreställningar på Skillinge Teater. Foto: Tom Wall.

I år har trollkonstnärerna Malin Nilsson och Markus Zink levererat trolleritrick ihop på Skillinge Teater i tio år. Jubileet firas på teatern med en hejdundrande föreställning som har premiär fredagen den 28 juli.

Malin Nilsson, Österlens egen magidrottning, och Markus Zink, den obstinate konfettikastande tysken, är magikerna bakom de beryktade magishowerna på Skillinge Teater. Sedan ett decennium tillbaka har de gjort det omöjliga tillgängligt, ifrågasatt kaninerna i hattarna och strött sensationer över den österlenska publiken. Och i år blir inget undantag.

– Det känns fantastiskt roligt att vi fortfarande kan göra det här efter tio år, trots att vi bor så långt ifrån varandra. I år är det egentligen publiken vi firar, för utan livepublik är ju livekonst ingenting. Att man kommit för att se oss år efter år kan jag bara bli ödmjuk inför, säger Malin till ÖM.

Ihärdigt arbete är en stor del av det som ligger bakom Malins framgång i magins värld.

– Jag tror det väger tyngre än talang. Jag har också haft turen att omge mig med människor som är bättre än jag och generösa med sin kunskap, till exempel Harald Leander och Helena Åkesson. De har under hela min karriär gett mig tips och råd om varietékonsten.

Jubileumsföreställning

Fredagen den 28 juli klockan 20.00 ges premiären för jubileumsföreställningen på scenen Fryshuset på Skillinge Teater. Trots att Malin återvänder hem för föreställningarna på Skillinge Teater varje år, är det just dessa som gör henne mest nervös.

– Det är lika pirrigt varje år. Jag vill leverera och ge publiken de bästa hitsen från mina föreställningar samtidigt som det ska vara fräscht och nytt.

MALIN&ZINKs jubileumsföreställning är inspirerad av bland annat Tom Waits, Varieté Vauduvill, Mary Toft och Jean Tinguely. Formatet liknar en konsert, där de olika numren har sin egen historia och inspiration.

– Det blir en show om kontakt. En föreställning med det finaste vi har, som en present till publiken. Det bästa med att vara på scen är att vi på förhand vet framtiden, och vi har försökt att göra den så speciell som möjligt för folk vi älskar, säger Malin.

Duon bjuder på det roligaste av det vansinniga, illusioner på mycket nära håll, nya sensationer och popcorn. Efter premiären spelas föreställningen den 29 och 30 juli samt den 1, 3 och 4 augusti, klockan 20.00 vid alla tillfällen. Biljetter via Skillinge Teater.

Om magikerna

Malin Nilsson har arbetat professionellt som magiker sedan 2001. Hon har bland annat producerat föreställningarna ”Magi:Unplugged” (2008, 2009), ”The Monkey Opera” (2010), ”POP” (2011), ”MALIN&ZINK” (2012 och 2014) och ”SOIRÉE FANTASTIQUE” (2015), MALIN&ZINK:TIVOLI (2016) samtliga med premiär på Skilling Teater på Österlen, och tillsammans med Markus Zink. Malin har gett mer än 120 shower på The Magic Castle i Hollywood och gjort entré på Kristallpalatset i Leipzig 196 gånger. Bland Malins samarbetspartners kan nämnas Drottningholms Slottsteater, till vilken hon gjorde föreställningen ”Le Petit Spectacle Magique” tillsammans med den enastående operaorkestern Förra året vann Malin pris för ’Bästa Magi’ med föreställningen Minor Miracles, som spelade 25 gånger på världens näst största scenkonst-festival; The Adelaide Fringe Festival, i Australien.

Markus Zink (Ravensburg/Tyskland) träffade Malin av en tillfällighet då de uppträdde på samma kulturfestival i Ingolstadt i södra Tyskland, 2007. De gjorde sitt första framträdande ihop samma år, och sedan dess har de skrivit och uppfunnit ny magi tillsammans. Zink vann den Österlenska publikens hjärtan med sina egensinniga magiapparater byggda i skrot och cykeldelar, sin säregna komik och med en form av magi som bottnar i det surrealistiska. Utanför Sveriges gränser har MALIN&ZINK gett shower i Italien, Österrike och Tyskland. Bland annat skrev och regisserade de föreställningen Krystall Zauber till Kristallpalatset i Leipzig (2013), en föreställning som kom att spela 97 gånger.

Text: Louise Lind