Mandelmanns - årets lantisar!

Insidan Artikeln publicerades
– Vi är hedrade över att bli Årets lantisar! säger paret Mandelmanns om utmärkelsen.
Foto:Stefan Lindblom
– Vi är hedrade över att bli Årets lantisar! säger paret Mandelmanns om utmärkelsen.

För tionde året i rad utser tidningen Land de 100 hetaste lantisarna. Och hetast av dem alla är Marie och Gustaf Mandelmann, som lyckats inspirera hela Sverige genom sitt TV4-sända program ”Mandelmanns gård”.

– Årets lantis! Hahaha, det är ju superkul! Vi är ju verkligen lantisar! Vi älskar landet – det är landsbygden som är framtiden. Här finns det plats för alla att uttrycka sin egenart, allt är inte färdigstöpt på samma sätt som i staden. Vi är hedrade över att bli Årets lantisar! säger paret Mandelmanns om utmärkelsen.

Årets nomineringar var många, och bestod av såväl riksbekanta ansikten som lokala namn. För Lands jury rådde inga som helst tvivel att Marie och Gustaf Mandelmann, som med sitt betydelsefulla arbete för landsbygden, skulle kamma hem utmärkelsen.

– Det har rått Mandelmannafeber över hela landet. Helt plötsligt vill alla leva som Marie och Gustaf. De har även gjutit nytt liv i byn Rörum på Österlen. Sommarens besöksantal slog alla former av rekord och gav ett uppsving åt småföretagarna i byn. Det blev ett självklart val, säger Lands chefredaktör Carina Löfgren.

Land har under året djupdykt och belyst det viktiga arbete som dagligdags utförs på den svenska landsbygden. Med dessa insatser kan den lokala matkulturen frodas, kultur-, natur- och idrottslivet blomstra och det nedläggningshotade leva vidare.

På andra plats kom Bodil Cornell, vd för Eldrimner och på tredje plats Daniel Kindberg, ordförande i Östersunds FK.

Juryns motivering:

”Marie och Gustav Mandelmann, Rörum, i Simrishamns kommun. "De har tagit Sverige med storm genom TV4-serien ”Mandelmanns gård” som följde de två självhushållarna ett år på gården Djupadal på Österlen. Deras glädje och kärlek till varandra, sina djur och grönsaksodlingar är den bästa reklam livet på landsbygden kan få! De är en inspiration för alla som drömmer om att flytta till landet och producera sin egen mat."

Lands jury

Carina Löfgren, Lands chefredaktör, Anna Wetterhall, landsbygdsredaktör och Pauline Josephson, redaktör.

Om Årets Lantis

Varje år korar tidningen Land tillsammans med läsarna 100 personer som gjort en betydelsefull insats – i stort eller i smått – för Landsbygdssverige. Samtidigt delar man ut utmärkelsen Årets Lantis till den eller de som man anser har lyft eller hyllat landsbygden på allra bästa sätt under året.

Tidigare lantisar

2016 Po Tidholm, journalist som i över 20 år outtröttligt satt landsbygdens problem i strålkastarljuset. Hans TV-serie Resten av Sverige väckte starka känslor och en het debatt om landsbygden.

2015 Prinsessan Sofia, flickan från byn Kåtilla i Älvdalen som blev prinsessan Sofia och hertiginna av Värmland.

2014 Tareq Taylor, kocken och inspiratören som spridit svensk mattradition till över 80 länder.

2013 Kristina Lugn, dramatiker som ställde korna på Orionteaterns scen med den hyllade pjäsen Hjälp sökes!