Marcus fortsätter att hitta hem på Österlen

Insidan Artikeln publicerades
Marcus driver idag firman tillsammans med sin fru Anne, och Tor arbetar kvar som mäklare. 3 bilder
Foto:Fredrik Ekblad
Marcus driver idag firman tillsammans med sin fru Anne, och Tor arbetar kvar som mäklare.

I den sjunde delen av vår artikelserie I föräldrars fotspår har vi träffat Marcus Ekström, sonen som återvände från storsta'n. Han har valt att tillsammans med frun Anne fortsätta att förverkliga husdrömmar på Österlen med firman Mäklarna Ekström & Co, precis som hans pappa Tor valde att förvalta familjeföretaget efter sin far.

– Det var här allting började, säger Tor Ekström och slår ut armarna i en vid gest. Här startade min pappa affärsförmedling 1956. Farfar hade bytt till sig Köpmangården vid en pissoar i Helsingborg 1931, fortsätter han med ett skratt.

Vi står på den vackra innegården till Köpmangården i Skillinge. Far och son, Tor och Marcus, står bredvid varandra och berättar om hur mäklarfirman kom till och hur den växt genom åren. Affärsförmedlingen blev fastighetsbyrå och idag har Mäklarna Ekström & Co tre kontor; ett i Köpmangården i Skillinge (som familjen sedermera sålde), ett i Ystad och ett i Simrishamn. Tor tog klivet in i familjeföretaget redan som 18-åring.

– Min lärarinna sa till mig att "Du har det inte lätt i skolan Tor, men du är artig och öppen och det ska du satsa på". Det har jag gjort sedan dess, och det har gått jäkligt bra, berättar en pratglad Tor och Marcus inflikar med glimten i ögat att pappa aldrig kan vara tyst.

Marcus gav sig ut i världen

För Marcus dröjde det litet längre. Han ville pröva sina vingar och hamnade i Tyskland för att lära sig språket. Flyttlasset gick sedan till Göteborg och stadens handelshögskola. Sista stoppet innan återkomsten till Österlen var Stockholm, där han fick jobb på ett framgångsrikt it- och managementföretag.

– En höstdag ringde pappa alla fyra syskon och frågade oss om någon ville ta över firman. När vi lagt på luren dröjde det bara tio dagar innan jag och Anne bestämt oss för att flytta hem och ta över. Jag har egentligen alltid velat driva något eget, säger Marcus.

– Klart jag hade en önskan att något av barnen ville ta över, men jag skulle aldrig säga åt dem att göra det, poängterar Tor.

Han jobbar idag kvar som fastighetsmäklare på Mäklarna Ekström och far och son har ett strålande samarbete.

– Pappa litar på mig, och att jag vet hur vi ska driva företaget. Det är nog där det kan bli problem i vissa familjeföretag, att den äldre generationen vill fortsätta att bestämma och säga att så här har vi alltid gjort, säger Marcus och Tor nickar instämmande.

Mot Simrishamnskontoret

Det har blivit dags att åka in till Simrishamnskontoret för att träffa firmans andra delägare, tillika Marcus fru Anne Ekström. Anne och Marcus träffades 2006 när de jobbade på samma företag i Stockholm, och år 2007 föddes deras dotter Vilda, som senare fick sällskap av syskonen Noomi och Valter. 2010 flyttade de till Österlen för att driva Mäklarna Ekström.

– Vi lämnade ett tryggt paket med anställning och bra hus på Lidingö bakom oss för en oviss framtid. Vi lade alla äggen i en korg, konstaterar Marcus när vi slagit oss ner med en kopp kaffe.

Men tanken på en permanent tillvaro på Österlen hade funnits hos dem båda i några år.

– Varje sommar när vi kom hit tyckte vi att här var så fantastiskt fint. Sista sommaren innan vi flyttade ner släppte den känslan inte riktigt när vi åkte hem, berättar Anne.

Den hösten kom samtalet från Tor som förändrade allt. Ingen av dem tvekade och inom ett år hade paret flyttat till Skillinge.

– Det var min enda önskan, att vi skulle bo i Skillinge där jag är född. I övrigt var jag beredd på att göra allt för att Anne skulle trivas, det var trots allt hon som inte hade en historia här, säger Marcus.

Skaran växte

När Anne och Marcus tog över var Tor tillfälligt ensam mäklare på firman. Det året sålde de omkring 100 hus och började snart nyanställa. Inom kort bytte företaget även grafisk profil och ett kontor startades upp i Ystad.

– Det gjorde vi dels för att växa som företag men också för att komma åt en annan marknad. Där säljs mer permanenta bostad medan det här säljs mycket fritidshus.

Idag är man tio stycken i företaget, inklusive Marcus och Anne och 2016 firade firman 60 år som Österlens ledande mäklare.

Att samtidigt vara gifta och jobba tillsammans ser paret positivt på.

– Vi är ett jättebra team. Vi pratar ofta om jobbet när vi är hemma, men på ett roligt sätt, vi ältar inget. Men visst undrade vi om det var en bra idé att spendera all tid tillsammans, både hemma och på jobb, medger Anne.

Framtidsplaner

När det kommer till framtiden är de båda delägarna eniga: det gäller att växa i lagom takt.

– Hade vi tagit över tio år tidigare så hade vi kanske haft många fler kontor. Och det är inte omöjligt att vi startar fler i framtiden, säger Marcus och Anne inflikar:

– Men vi har små barn och man måste hinna njuta av familjen och inte bara tåga iväg med mer och mer jobb.

Viktigast av allt är att värna om varumärket Mäklarna Ekström & Co, och aldrig slå sig till ro.

– Vi vill fortsätta vara den trygga hamn det innebär att vara den äldsta och ledande mäklaren på Österlen, samtidigt som vi ständigt vill ligga i framkant och ha den coolaste marknadsföringen såväl i tryck som digitalt.

Om Mäklarna Ekström & Co

1931 blev Olof & Josefa Ekström ägare till Köpmangården på Skillinge.

1956 startade Stig Ekström sin affärsförmedling i Köpmangården på Skillinge. I samma byggnad växte Stig upp och i samma byggnad ligger fortfarande ett av företagets kontor.

1967 började sonen Tor Ekström, endast 18 år gammal, på firman. Tre år senare övertog Tor verksamheten.

1983 utkom Mäklarna Ekströms första utgåva av Villaguiden. Den lever nu kvar i bostadsmagasinet r.o.k.

1985 slår dörrarna till kontoret i Simrishamn upp.

2010 återvänder grundarens sonson Marcus Ekström med fru Anne till Österlen.

2012 smygöppnas kontoret i Ystad och företaget får en ny grafisk profil, inklusive enny logotype.

2014 startar ystadkontoret upp på allvar.

2016 firar vi 60 år som Österlens ledande mäklare. Idag är man tio stycken i företaget.

Text: Louise Lind

Bild: Fredrik Ekblad