Martin Andersson, Ekogården i Kabusa "Det innebär mycket jobb att vara självförsörjande men det är väl värt det!"

Insidan Artikeln publicerades
– Vi äter fantastiskt fin mat. Det innebär mycket jobb att vara självförsörjande men det är väl värt det!, säger Martin Andersson
Foto:Janni rix
– Vi äter fantastiskt fin mat. Det innebär mycket jobb att vara självförsörjande men det är väl värt det!, säger Martin Andersson

Ekogården i Kabusa, Härproducerat, står det på skylten som visar ner mot gården där Martin Andersson bor med sin familj. På Ekogården driver Martin småskalig produktion av ekologiska grönsaker och ägg med gårdsförsäljning.

Familjen flyttade till Kabusa från Hemmestorp utanför Veberöd 2015.

– Jag ville bo på gård och min sambo Maria ville bo nära havet så det blev en kompromiss, ler Martin.

Han bar drömmen om att börja odla grönsaker och hålla djur för att bli självförsörjande.

– Vi flyttade hit sommaren 2015 och drog igång i fjor så det här är vår andra säsong. Men redan när vi bodde i Hemmestorp lånade jag en bit jord som jag provodlade tillsammans med min syster och våra föräldrar. Det var då drömmen om en egen gård föddes.

Hoppas inspirera andra

Betande får och sprättande höns är det första som möter oss. Ett stenkast från huset syns ett frodigt grönsaksland. Raderna med kålrabbi, morötter och rödbetor varvat med solrosor, tagetes och tomater målar en färggrann tavla.

– Kålfjärilarna gillar inte doften av tagetes och tomater, förklarar Martin mixen och berättar att solrosorna växer i grönsakslandet för pollinerarnas skull. Vi odlar allt helt utan bekämpningsmedel och konstgödsel.

Han får odlandet att låta så enkelt.

– Det är goda förutsättningar här, med jord som passar för att odla grönsaker i, förklarar han ödmjukt det faktum att allt från huvudsallad till sparris frodas i myllan. Men bekräftar att det bakom en god skörd inte bara ligger ett genuint intresse, utan även mycket jobb.

På frågan om varför han väljer att lägga ner själ, hjärta och otaliga arbetstimmar i jorden svarar Martin:

– Det brinner en övertygelse i mig att alla måste dra sitt strå till stacken för att förändra systemet som råder idag. Det vi gör mot jorden och sättet vi lever på idag är inte hållbart. Kan vi vara självförsörjande här på gården, och dessutom inspirera någon annan att göra en förändring i sitt eget liv, då är jag nöjd!

Gårdsbutik

Solrosorna i grönsakslandet ger en fingervisning om helhetstänket som råder på gården. Solcellerna på taket en annan.

– Solcellsanläggningen tog vi i drift i april i år. Den är på 10,8 kW och beräknat på årsbasis är vi i princip självförsörjande. Det var en viktig del i att få ner vårt koldioxidutsläpp. Lite till, så ligger vi snart på minus, konstaterar Martin leende och berättar att senaste investeringen består av en biogasbil.

Med sina gröna fingrar har Martin dessutom redan lyckats odla fram ett överskott av grönsaker som säljs i gårdsbutiken. En mindre leverans går även till Smakbruket i Tomelilla och Svarte bageri. Men i dagsläget har han inga ambitioner att låta odlingarna växa.

– Just nu är detta lagom och jag vill hålla det på nivån av ett fritidsintresse som jag älskar att hålla på med. Gårdsbutiken är öppen varje helg och de dagar jag är hemma, eftersom jag har ett ordinarie jobb där jag arbetar en del nätter, avslutar Martin.

Text: Hannah Andersson

Bild: Janni Rix

Namn: Martin Andersson

Ålder: 35 år

Familj: Sambon Maria, barnen Liv 17 år, Mira och Dea 5 år.

Favoritgrönsak: Morot. Det går att göra så mycket gott av morötter!

Fritidsintresse: Gården är mitt stora och enda fritidsintresse som ger både mat, motion och meditation, och jag saknar inget annat!

Förebild: En indirekt inspiratör är nog Frank från tv-programmet "Hundra procent bonde".