Matildas miljötänk fick hela klassen engagerad

Simrishamn Artikeln publicerades
Matilda Wendel som går sista terminen på handel och administration fick projektleda de tre temadagarna om hållbarhet som skolan anordnade förra veckan.
Foto: Fredrik Ekblad
Matilda Wendel som går sista terminen på handel och administration fick projektleda de tre temadagarna om hållbarhet som skolan anordnade förra veckan.

Förra veckan stod miljö och hållbarhet på schemat för eleverna på Österlengymnasiets program handel och administration. När ÖM kikade in på måndagen gästades skolan av miljöpedagoger från Sysav som gav eleverna i uppgift att spåna kring miljömässigt hållbara affärsidéer.

– Det är Matilda Wendel och Axel Malmkvist, två av sistårseleverna på handel och administration som håller i trådarna. Idag har vi besök av Sysav och de kommande dagarna gästas vi av EON som ska berätta om projektet med självförsörjningen av el i Simris, Polisen som informerar om nedskräpningslagen och Marint Centrum som kommer berätta om tillståndet för Östersjön. Matilda och Axel ska sedan sammanställa allt vi diskuterar och göra sina gymnasiearbeten på temat, berättar Kristoffer Backe, elevernas lärare.

Rustan Nilsson är miljöpedagog på Sysav och har precis haft genomgång med eleverna och delat ut en uppgift där de ska hitta på smarta affärsidéer med hållbarhet som röd tråd.

– De är väldigt kreativa. I synnerhet när det ligger nära deras egna intressen.

Johanna Åkesson och Josefine Kroon har skissat på en tygpåse till Coop.

– Det ska vara en stor tygpåse och den ska kosta runt 20 kronor. Det är märkligt att det inte redan finns, säger Johanna Åkesson.

Eleverna har även fått ett frågeformulär där de uppmanas berätta hur de själva kan agera för att leva mer hållbart.

Matilda Wendel som bjudit in Sysav är nöjd med engagemanget bland klasskamraterna.

– Förhoppningsvis kan det här få fler att tänka på vår natur och leva mer ekologiskt hållbart. Kanske kan det få någon att börja äta mer vegetariskt och källsortera, säger Matilda som själv ganska nyligen fick upp ögonen för frågorna.

– Jag oroar mig för hur vår planet kommer må när jag själv blir äldre. Problemet är att människan tänker kortsiktigt och bara på pengar. Man förstår inte vilka konsekvenserna blir för vår planet.

Skolprojekt