Med glasklar blick på livet

Tomelilla Artikeln publicerades
Glaskonstnären Elna Jolom har efter några prövande år prioriterat om i livet och blivit bättre på att hitta balansen mellan arbete och fritid.
Foto: Fredrik Ekblad
Glaskonstnären Elna Jolom har efter några prövande år prioriterat om i livet och blivit bättre på att hitta balansen mellan arbete och fritid.

Att se sin dröm eller idé utvecklas och lyckas är oerhört tillfredsställande. Men att driva eget företag kan också vara påfrestande och krävande. Det innebär ofta hårt arbete med långa dagar och jobb dygnet runt. Att privatliv och arbete smälter ihop är mer regel än undantag. Efter några prövande år har glaskonstnären Elna Jolom fått en djupare insikt och prioriterat om i livet.

Fåglarna kvittrar och en katt stryker längs stengrunden till den vackra 1700-talsgården i Norra Björstorp. Här nedanför Brösarps norra backar har Elna, hennes man Herman och deras två döttrar, Tyra och Irma skapat ett pastoralt paradis. Det är också en idyll som de årligen delar med omkring 50 000 besökare. Att få ihop tillvaron när hemmet också är ens arbetsplats har varit en utmaning.

Elnas passion och hantverksskicklighet har resulterat i både renommé och priser och gjort Österlens Glashytta vida känt. Men framgångarna har också haft sitt pris.

– Fram till halva 2017 var vi tolv på lönelistan och tempot i glashyttan var väldigt uppskruvat. Jag märkte hur jag höll på att drunkna i det administrativa och ifrågasatte vad vi höll på med. Det var inte för att skyffla papper som jag startade det här, då kunde jag lika gärna jobba på kontor, säger Elna och blickar ut över trädgården.

När den konstnärliga kreativiteten blev lidande på grund av den ökade arbetsbelastningen fick Elna en varningssignal.

– Jag tappade lusten och det funkar inte. Hela skapandeprocessen kräver att jag kan ge 200 procent.

Trots det stretade hon på. Det fanns inget val. Men till slut sade kroppen ifrån och stressen manifesterade sig i fysiska symptom.

– Hela min högra sida svullnade upp. Benet var nästan dubbelt så tjockt, säger hon och måttar med händerna över låret.

I samma veva pensionerade sig Håkan Gunnarsson, Elnas högra hand i hyttan och förutsättningarna för verksamheten förändrades. För att hålla liv i hyttan erbjöds två glaskonstnärer från Danmark att hyra in sig.

– De var jätteduktiga glasblåsare, men oerfarna som företagare och när de märkte att de inte fick snurr på det, så hoppade de av och bröt kontraktet. Det blev väldigt struligt där ett tag, säger Elna som mådde allt sämre.

2014 förlorade Elna sin bror Henrik, som tog sitt liv efter att lidit av psykisk ohälsa under många år, men hann aldrig bearbeta sorgen.
Foto: Fredrik Ekblad
2014 förlorade Elna sin bror Henrik, som tog sitt liv efter att lidit av psykisk ohälsa under många år, men hann aldrig bearbeta sorgen.

Till slut var sjukskrivningen ett faktum och efter att ha sökt hjälp konstaterade läkarna att Elna drabbats av posttraumatisk stressyndrom. Den turbulenta tiden i hyttan hade triggat ett känslomässigt trauma som inträffat två år tidigare.

– Min bror, Henrik, tog sitt liv 2014 och jag hann aldrig riktigt bearbeta det. Det skedde en vecka innan vi skulle dra igång utställningen Mästarna bakom Glaset och jag kände inte att jag kunde blåsa av allt, utan bet ihop och körde på. Det var naturligtvis inte bra.

Henrik hade under flera år lidit av psykisk ohälsa och enligt Elna kände han sig som en belastning för samhället.

– De gjorde utredning efter utredning och han fick elchocker och tung medicinering. Till slut orkade han inte mer.

– Något av det sista han sade till mig var: ”Elna, det är många som utnyttjar dig och Herman. Det tycker jag du ska tänka på”. Utan att han utvecklade det djupare, förstod jag vad han syftade på. Men det dröjde innan jag tog det till mig.

En av de första åtgärderna Elna vidtog var att begränsa öppettiderna i glashyttan.

– Vi stängde ner helt i augusti i fjor och hade bara öppet för bokade grupper under hösten. I år kommer vi bara ha öppet under tre perioder och då hoppar Helena Ingvarsson (Matrundans ordförande, reds.anm) in och avlastar oss. Vi inledde ett samarbete i påskas och det känns jättebra.

Hjälpen har bland annat gett Elna tid att att återuppta sina studier till landskapsarkitekt vid SLU Alnarp.

– Det kommer så småningom ge mig en helt annan ekonomisk trygghet. Jag tänker inte sluta med konstglaset, men vill skapa utrymme för att kunna jobba utan krav på att det ska stå för hela försörjningen.

Förändringen har också lett till mer tid för döttrarna. Bland annat har hon börjat dansa med Tyra. Och cykla mountainbike.

– Mina barn är väldigt glada för den här förändringen och det betyder allt.

– Jag har inte mått så här bra på väldigt länge och känner en helt annan balans i tillvaron jämfört med tidigare, säger hon och ser på mig med glasklar blick.

I sommar fram till den 13 augusti har glashyttan öppet fredag-måndag klockan 11-16 och i butiken finns glas, keramik, skulpturer och trädgårdsobjekt som Elna skapat under de 21 år hon har varit verksam som glaskonstnär.