Med kreativa 80-åringar i fokus

Tomelilla Artikeln publicerades

Under flera år har fotografen Johanna Wulff följt och dokumenterat några av Sveriges folkkäraste konstnärer, författare, musiker och skådespelare. Gemensamt är att de för länge sedan nått pensionsåldern men fortsatt vara verksamma inom sina kreativa yrken. Resultatet är fotoutställningen ”Fortsättarna” som under juli visas på Österlens Fotograficentrum, i det gamla sädesmagasinet i Smedstorp.

– Den första jag fotograferade var Ulla Viotti i Brantevik följt av Lisa och Gunnar Larson i deras hem på Österlen, så projektet påbörjades här, därför känns det extra roligt att få ställa ut här i Smedstorp, säger fotografen Johanna Wulff aktuell med utställningen ”Fortsättarna”.
– Den första jag fotograferade var Ulla Viotti i Brantevik följt av Lisa och Gunnar Larson i deras hem på Österlen, så projektet påbörjades här, därför känns det extra roligt att få ställa ut här i Smedstorp, säger fotografen Johanna Wulff aktuell med utställningen ”Fortsättarna”.

Bland de förevigade finns många välkända profiler, som Kjerstin Dellert, Monica Englund, Bengt Hallberg, Lennart Hellsing, Gunilla Pontén och Ingvar Kjellson. Några har även förankring på Österlen. Som konstnärerna Ulla Viotti, Lisa och Gunnar Larson.

– Även möbelformgivaren Åke Axelsson är med som visserligen är baserad i Vaxholm utanför Stockholm men också är med och driver möbelfabriken i Gärsnäs, berättar Johanna Wulff.

Idén att dra igång ett fotoprojekt kring äldre fick Johanna när hon under studietiden arbetade inom äldrevården.

– Jag gjorde bland annat ett projekt jag kallade för ”Åldrandets konst” som främst handlade om personer som fått möjlighet att arbeta kreativt och hur bra de påverkat dem, men också om hur det kan vara en konst i sig att åldras. Jag tyckte det var beundransvärt hur mycket positivitet som fanns hos många boende trots många krämpor och sorger. Det blev till en utställning på ett äldreboende som har ett eget konstgalleri.

Johanna ville fortsätta göra fotoprojekt kring äldre men ta sig utanför vården.

– Det blir så lätt att all fokus kring äldre hamnar där, men vårt samhälle är ju fullt av äldre personer som inte bor på äldreboenden. Återigen ville jag göra något positivt, visa på styrkan hos äldre på något vis. Först tänkte jag att det skulle handla om par som varit tillsammans länge, jag kände till flera i min omgivning men det kändes inte helt rätt. Så såg jag Meta Velander och Ingvar Kjellson i pjäsen ”Rut & Ragnar” på Stadsteatern och kom då på att det skall handla om äldre som fortfarande är yrkesverksamma.

Johanna satte upp ramar kring projektet och bestämde sig för att 80 fick vara den lägre åldersgränsen (70 är ju ingen ålder) samt att hon skulle begränsa sig till olika kreativa yrken, dels för att det låg henne närmast som fotograf men också för att det lätt kunde bli för stort och ohanterligt annars.

– Den första jag fotograferade var Ulla Viotti i Brantevik följt av Lisa och Gunnar Larson i deras hem på Österlen, så projektet påbörjades här, därför känns det extra roligt att få ställa ut här i Smedstorp. På den resan träffade jag även Per Åhlin i hans studio utanför Vellinge, detta var sommaren 2012 och under hösten fortsatte jag sedan med att fotografera Meta Velander och Ingvar Kjellson följt av Yvonne Lombard och Lennart Hellsing.

Urvalet gjordes efter de personer Johanna själv var intresserad av. Att det blev många välkända personer var inte alls någon tanke från början.

– Det har bara blivit så, men det är väl kanske så att har man hållit på så länge som dessa personer har, ja då har man hunnit bli lite känd.

Johanna har inte arbetat med projektet nonstop utan ibland tagit längre pauser.

– Jag har följt personerna lite olika länge beroende på tid och tillgänglighet. Lisa och Gunnar Larson har jag följt till och från sedan starten 2012, både på Österlen och i Stockholm. Ulla Viotti följde jag efter ända till Lettland en gång men har inte fotat henne de senaste åren fastän hon är otroligt aktiv. Men Meta Velander och Yvonne Lombard är nog de jag följt allra mest, de är ju ständigt med i nya pjäser och vi bor i samma stad. Projektet är ju helt finansierat av mig själv, bortsett från två stipendier i början, så det har helt klart varit en ekonomisk fråga att ta sig tid helt enkelt. Tyvärr har ju också några personer gått bort under projektets gång men de är såklart ändå med på utställningen då de ju var högst verksamma när jag träffade dem, säger Johanna, som så småningom tänker sammanställa bilderna i en bok och även få med de intervjuer hon har gjort.

Utställningen i Galleri Smedstorps sädesmagasin pågår den 5-27 juli, tisdag-söndag klockan 11-18.

Medverkande i projektet är: Åke Axelsson, Kjerstin Dellert, Monica Englund, Bengt Hallberg, Lennart Hellsing, Ingvar Kjellson, Gunnar Larson, Lisa Larson, Yvonne Lombard, Astrid Munthe de Wolfe, Gunilla Pontén, Georg Riedel, Sven-Bertil Taube, Jan Troell, Owe Thörnqvist, Meta Velander, Ulla Viotti, Meg Westergren och Per Åhlin.