Med siktet inställt på nöjda kunder

Insidan Artikeln publicerades
Niklas Granqvist och Rickard Stålring hjälper kunderna tillrätta i nyöppnade vapenbutiken, Stålrings Ammunition Konsult AB.
Foto:Janni rix
Niklas Granqvist och Rickard Stålring hjälper kunderna tillrätta i nyöppnade vapenbutiken, Stålrings Ammunition Konsult AB.

På Fridlunda gård i Bolshög ligger Stålrings Ammunition Konsult AB, en nyöppnad vapenbutik som det senaste året gått från hobbyverksamhet till ett storsatsande företag.

Bakom den nyöppnade vapenbutiken står två meriterade skyttar. Rickard Stålring, som äger verksamheten, tävlar framgångsrikt i pistol både nationellt och internationellt. Niklas Granqvist, som är anställd på SAKAB, skjuter för svenska landslaget i nordisk trapp och har ett stort intresse för jakt.

– Det började som en hobbyverksamhet i förrfjor, men det visade sig snabbt att intresset för vad vi har att erbjuda var stort. Därför har jag bestämt mig för att ta ytterligare ett kliv med verksamheten och ge mig in på marknaden på allvar. Det blir en storsatsning till våren, berättar Rickard.

SAKAB erbjuder ett brett sortiment för jägare och sportskyttar.

– På jaktsidan har vi dessutom ett heltäckande sortiment med allt från kläder och skor, till hörselskydd och komradio, berättar Niklas. Vi är även stora på handladdning och har flera egna agenturer, framförallt på krut- och komponentsidan. Bland andra Vectan, ägt av Nobel Sport. Det blev klart så sent som i fredags, berättar Rickard.

Kunderna styr sortimentet.

– Vi anpassar oss efter vad kunderna vill ha och bygger lagret utifrån marknaden. Det är en stor investering att lagerhålla vapen och ammunition. Mycket kan vi beställa och får hem på några dagar, men ambitionen är att ha lite av mycket hemma på lager.

Butik och lager är inrymt i gårdens gamla maskinhall.

– Vi började bygga om hallen till ett uterum för 1,5 år sedan, men planerna ändrades längs vägen, säger Rickard och skrattar. Istället blev det 80 kvadratmeter butik och 250 kvadratmeter lager, som vi redan har planer på att bygga ut till 550 kvadratmeter. Vapnen är säkert förvarade i en 14 ton tung kassun.

Gillar läget

Läget ute på landet har bara fördelar förklarar Rickard.

– Det har varit en stor fördel när vi sökt tillstånd för krutförvaring. Och när kunden vill prova optiken är det bara att gå utanför dörren så får du 300 meter fri sikt, lägger Niklas till.

Jaktbiten är den som växer snabbast just nu.

– De lokala jägarna är en viktig kundgrupp för oss och just nu håller vi på att höra oss för vad de önskar av en butik som vår. Med start i januari kommer vi även att erbjuda jägarexamenskurser i samarbete med Royal Hunting Sweden.

Butiken är öppen måndagar och tisdagar klockan 11-19.30. Onsdagar och torsdagar klockan 11-18.

– På fredagar är vi ofta ute på skjutbanan och gör tester tillsammans med våra kunder. Vi vill erbjuda kunderna den servicen som vi själva känner att vi saknat och är måna om att lägga samma tid på alla kunder som kliver in i butiken.

Text: Hannah Andersson

Bild: Janni Rix