Mer öppet när det blir Meröppet på biblioteket

Insidan Artikeln publicerades
Fredagen den 1 september är det premiär för Meröppet på Köpingebro bibliotek.
Foto:Hannah Andersson
Fredagen den 1 september är det premiär för Meröppet på Köpingebro bibliotek.

Som första bibliotek i Ystad kommun kommer Köpingebro bibliotek, med start fredagen den 1 september att erbjuda Meröppet.

Vad innebär Meröppet?

– Att biblioteksbesökare som skaffat ett Meröppet-lånekort och skrivit på ett förbindelseavtal får tillgång till biblioteket även när det inte är bemannat med personal, berättar Marie Olofsson, filialföreståndare.

Meröppettiderna blir måndag - fredag klockan 16-22 och lördag - söndag klockan 08-22.

– Bakom förändringen ligger ett politiskt beslut med syfte att göra biblioteket mer tillgängligt och det känns jättebra att kunna erbjuda Meröppet som första bibliotek i kommunen. Vi har haft kontakt med Simrishamns bibliotek för att ta del av deras erfarenheter av att vara ett Meröppet bibliotek och jag har varit på studiebesök i Lövestad som också har Meröppet. Det ska bli spännande att komma igång.

Biblioteket kommer självklart även fortsatt att vara öppet med personal, samma tider som tidigare, tisdagar klockan 13-17 och torsdagar klockan 15-19.

Samtidigt satsar Ystad kommun extra på de små barnen i Köpingebro.

– På tisdagar kommer biblioteket att vara öppet klockan 9-11, för de små barnen som inte börjat i förskoleklass att besöka tillsammans med sin förskolegrupp eller sina föräldrar.

Det kommer även att erbjudas fler aktiviteter på Köpingebro bibliotek framöver. Den första föreläsningen, som ägde rum i måndags, blev snabbt fullbokad.

– Den arrangerades tillsammans med byalaget, som vi har ett mycket gott samarbete med.

Till hösten väntar fler aktiviteter för både stora och små, se faktarutan här intill, och Marie passar på att berätta att det nu finns en sökdator på biblioteket som det också går att släktforska på.

Fredagen den 1 september är det alltså premiär för Meröppet på Köpingebro bibliotek.

– Mellan klockan 15-17 är vi på plats för att kunna skriva ut nya lånekort till intresserade låntagare. Också bjuder vi på kaffe och tilltugg, avslutar Marie.

Biblioteksbesökaren måste vara 18 år för att kunna få ett Meröppet-lånekort.
När det närmar sig stängningsdags, talar en röst om att larmet kommer att gå igång klockan 22.00.


Text: Hannah Andersson

Fakta

Aktiviteter på Köpingebro bibliotek

Sagostund

För barn från 3 år. 5 september, 3 oktober, 7 november och 5 december klockan 17.00-17.30.

Teknik drop-in

Torsdagen den 21 september visar bibliotekets personal hur du lånar e-böcker och svarar på frågor om e-bokslån, det digitala biblioteket, surfplattor och appar.

Boktips till kaffet

Den 10 oktober klockan 17.30 har det blivit dags för höstens bokprat på biblioteket.