Meröppna bibliotek lockar nya besökare

Ystad Artikeln publicerades
Inför meröppetpremiären har Glemmingebro bibliotek renoverats och fått ny inredning. Ing-Mari Ohlsson och Lena Malmquist hjälps åt med de sista förberedelserna.
Foto: Johan Bentzel
Inför meröppetpremiären har Glemmingebro bibliotek renoverats och fått ny inredning. Ing-Mari Ohlsson och Lena Malmquist hjälps åt med de sista förberedelserna.

Den nionde februari invigs det nyrenoverade biblioteket i Glemmingebro, som är sist ut av bybiblioteken i Ystads kommun att bli meröppet. Det betyder att besökarna har tillgång till lokalerna 14 timmar om dagen, sju dagar i veckan.

Bibliotekarien Ing-Mari Ohlsson delar sin tid mellan Ystads stadsbibliotek och filialen i Glemmingebro. Inom kort utökar hon sin tid på det sistnämnda stället från två till tre dagar i veckan. Men framöver behöver hon inte ens vara på plats för att besökarna ska kunna vistas i lokalerna.

Biblioteket blir meröppet, vilket innebär att lokalerna står till besökarnas förfogande alla dagar i veckan klockan 8–22, det vill säga även när biblioteket inte är bemannat.

”Det intressanta är att många är nya biblioteksbesökare. Det är inte enbart personer som har bytt ut sitt gamla kort.”

Det enda som krävs är ett nytt bibliotekskort med en tagg, som gör att man kan larma av och ta sig in, samt att man skriver på ett avtal där man förbinder sig att följa vissa regler, exempelvis att man inte får släppa in obehöriga i lokalen.

För att få ett kort måste man vara över 18 år, men givetvis får en förälder ta med sig sina barn. Utöver att låna böcker kan man sitta i lokalerna för att studera eller läsa tidskrifter.

– Det här ger en fantastisk tillgång till biblioteket. Glemmingebro blir det fjärde biblioteket i kommunen med meröppet. Köpingebro var först ut. Sedan har även Löderup och Svarte följt efter. Erfarenheterna är mycket goda och det uppskattas av invånarna, säger Ing-Mari Ohlsson.

Idén är hämtad från Danmark och även Tomelilla och Sjöbo inför successivt meröppet på sina biblioteksfilialer.

– I Ystad finns det ett politiskt beslut på att det ska finnas biblioteksservice i hela kommunen. Det ses som en demokratisk rättighet, säger bibliotekschefen Lena Malmquist.

Hon framhåller att satsningen har varit väldigt framgångsrik. I Löderup, Köpingebro och Svarte har hittills 75, 110 respektive 62 personer skaffat sig meröppetkort.

– Det intressanta är att många är nya biblioteksbesökare. Det är inte enbart personer som har bytt ut sitt gamla kort, säger Lena Malmquist.

Premiären för meröppet i Glemmingebro blir lördagen den nionde februari, vilket firas klockan 10–13 med återbrukspyssel för alla åldrar, leksaksutbyte och gratis förfriskningar.

Det är också ett lämpligt tillfälle att skaffa sig ett meröppetkort, eftersom det måste göras när personalen är på plats.

Glemmingebro bibliotek är annars bemannat måndag klockan 15–19, onsdag klockan 14–17 och torsdag klockan 9.30–11.30.

Meröppet innebär inte sämre tillgång till personal. Tvärtom. Närvaron i byarna har utökats, framhåller Lena Malmquist.

– I vår tid är det lätt att tro att människor bara vill sköta sig själva. Men våra undersökningar visar att många tycker att det är viktigt med personal på plats som kan hjälpa till med att söka information eller leta upp rätt böcker.