Mjukvarurobot avlastar

Tomelilla Artikeln publicerades
Hampus Månsson, digitaliseringsstrateg på Tomelilla kommun, tror att Robin snart får fler digitala kollegor. – Vi kikar på andra områden där det går att automatisera monotona arbetsuppgifter, säger han.
Hampus Månsson, digitaliseringsstrateg på Tomelilla kommun, tror att Robin snart får fler digitala kollegor. – Vi kikar på andra områden där det går att automatisera monotona arbetsuppgifter, säger han.

I mars 2017 var Trelleborg första kommun att införa en robot som hjälper till med försörjningsstöd. Många kommuner är igång att utveckla något liknande. Tomelilla har sedan drygt en månad tillbaka sin första digitala medarbetare, Robin, som tar hand om många monotona arbetsuppgifter.

Robin jobbar med uppgifter som inkluderar bland annat fakturahantering, bokföring och framtagande av rapporter. Robin hanterar även ansökningar av försörjningsstöd och sammanställer beslutsunderlag. En handläggare tar sedan själva beslutet.

– Vi ser detta som ett sätt att ge våra medarbetare mer tid till värdeskapande aktiviteter som personlig kontakt och service. Förhoppningen är att öka servicen till invånarna, genom snabbare handläggning och mer utrymme för personlig service där det krävs. Och samtidigt få fler nöjda medarbetare, säger Hampus Månsson, digitaliseringsstrateg på Tomelilla kommun.

Huvudtesen i kommunens digitaliseringsstrategi är att hitta de enkla lösningarna och fördela resurserna så att medborgarnyttan blir optimal och arbetsmiljön god. Vid automatisering handlar det om att få system att prata direkt med varandra utan någon mänsklig handpåläggning. I de fall detta inte fungerar, kan en robot ersätta den mänskliga handpåläggningen. Det kallas robotisering.

– Ambitionen är att avlasta så många verksamheter som möjligt för att ge ännu bättre service till invånarna. Vi har ett långsiktigt arbete framför oss att identifiera de processer och delprocesser som kan automatiseras eller robotiseras. Där det är effektivt med den typen av avlastning, ska vi utveckla och ”anställa” fler digitala medarbetare, säger Hampus Månsson.

Han tror det finns många områden där det går att frigöra tid för personalen. Byggnadslovshanteringen kan bland annat stå på tur.