Musikalisk buffé i nystartade Vaxinationscentralen

Insidan Artikeln publicerades
Bo Stjernström brukade hänga i Malmös skivbutiker som ung och vänta på skivsläpp. Kärleken till musiken gjorde att LP-samlingen växte sig allt större genom året. Nu har musikfantasten startat vinylbutik i Sankt Olof.Det var Bos barn Hanna och Fredrik som övertalade honom att spara på sina LP-skivor. Bo beräknar att han har runt 6-9000 skivor i sin samling.
Foto:Fredrik Ekblad
Bo Stjernström brukade hänga i Malmös skivbutiker som ung och vänta på skivsläpp. Kärleken till musiken gjorde att LP-samlingen växte sig allt större genom året. Nu har musikfantasten startat vinylbutik i Sankt Olof.Det var Bos barn Hanna och Fredrik som övertalade honom att spara på sina LP-skivor. Bo beräknar att han har runt 6-9000 skivor i sin samling.

Rökigt och jazzigt med punkklubbskänsla. Så beskriver Bo Stjernström sin nystartade vinylbutik i Sankt Olof. Bland hundratals EP- och LP-skivor trängs allt från soul och jazz till rock, pop och punk från den gamla goda tiden.

Meet the Beatles. Det var den första LP-skivan musikentusiasten Bo Stjernström köpte som ung grabb i Malmö.

– Det är ett av mina första musikminnen. Min pappa tog med mig till musikaffären Broddmans på Gustav Adolfs torg så att jag kunde köpa min första skiva. Jag var sex år då, berättar Bo nostalgiskt när ÖM tittar in i hans nyöppnade vinylbutik som ligger ett stenkast från bageriet Byvägen 35 i Sankt Olof.

Skivsamlingen växte genom livet i lika snabb takt som drömmen om att öppna en egen vinylbutik.

  – Musik blir en sorts flykt från verkligheten, och som samhället ser ut idag så behövs den. När man lyssnar på de här skivorna idag blir det en sorts nostalgiresa.

  När Bo så sent som förra året hittade det perfekta huset i Sankt Olof med tillhörande garage, bestämde han sig för att förverkliga sin livslånga dröm. Tanken var aldrig att köra in bilen i garaget. Istället greppade Bo målarpenseln och började omvandla utrymmet till butik och mindre lager till sina tusentals skivor. Väggarna blev ruffigt mörkbruna, hyllorna likaså. Posters och tavlor med storheter inom musikscenen pryder väggarna och fåtöljer i retro-stil med tillhörande bord är placerade längst in. Snyggt uppradat står mängder med LP- och EP-skivor.

  – Jag ville skapa känslan av det där rökiga, jazziga som påminner om den amerikanska södern, New Orleans, men också med lite punkklubbskänsla. Det ska vara som att gå in i en helt annan värld, om man kommer in från en solig dag utanför. Jag hade en bild i mitt huvud om hur jag ville att det skulle bli och det har blivit ännu bättre, säger en nöjd Bo.

  Butiken fick det fyndiga namnet Vaxinationscentralen.

  – Man brukar ju kalla skivor för vax ibland, därifrån fick jag idén. Jag har fått många glada kommentarer på namnet.

  Köpa skiva eller prata musik

  Det råder ingen som helst tvekan om att han i sin butik är som fisken i vattnet. Den är hans domän, hans tillflyktsort, där han kan förlora sig i musiken i timmar.

  – Sittplatserna här är till för dem som vill komma in och snacka lite musik. Jag får höra många musikhistorier. Det fina är att jag inte måste sälja mina skivor, det här är ren hobby och det är musikintresset och mötet med människor som driver mig.

  Bo beskriver sig själv som en musikalisk allätare. Därför finns i hans LP-samlingar i princip all sorts musik; pop, rock, country, punk, soul, och jazz. Men visst har han ett par favoriter.

  – Dylan är ju en husgud, hans musik har hängt med mig genom livets alla upp- och nergångar. Han är viktig för mig. Bowie och Deep Purple har jag också lyssnat mycket på.

  Vinyl på stark uppgång

  Att öppna vinylbutik ligger helt rätt i tiden; intresset för vinyl och LP har varit på uppgång ett bra tag berättar Bo.

  – Vinyl har kommit stort igen. Många letar efter nypressade skivor av den äldre musiken, och artister ger ju ut många av sina nya låtar på vinyl idag.

  Att lyssna på LP-skivor skapar en alldeles särskild känsla, som är svår att fånga idag, tycker han.

  – Många lyssnar bara på Spotify idag. Men ljudet är inte alls detsamma. En LP-skiva är ett konstverk, där man noga tänkt igenom låtarnas ordning till exempel. Du får ofta inte den känslan av en Spotify-lista.

  Ung som gammal är välkommen i butiken, och Bo gör sitt bästa för att hitta det kunden söker.

  – Har jag inte skivan själv kan jag hålla utkik efter den åt kunden. Jag kan också köpa upp skivor om man har några som man tänkt sälja. Det är bara att komma hit.

  Det har blivit dags att lämna Bo med sina skivor. Tonerna från trumpetaren Clark Terry letar sig ut på gatan och känslan av att vilja återvända är ofrånkomlig.

  Om Bo Stjernström

  Ålder: född -62

  Bor: Sankt Olof

  Uppvuxen: Malmö

  Gör: jobbar på bank

  Familj: sonen Fredrik, 30, och dottern Hanna, 24.

  Aktuell: öppnade vinylbutik i Sankt Olof under Kristi himmelfärdshelgen

  Första LP-skivan: Meet the Beatles

  Musikalisk husgud: Bob Dylan

  Favoritstad: New Orleans, besökt Mardi Gras-festivalen flera gånger. En annan favorit är Köpenhamn.

  På önskelistan: skivan Southern Nights med Allen Toussaint

  Text: Louise Lind

  Bild: Fredrik Ekblad