Närodlade godsaker i Hemdala gårdsbutik

Hammenhög Artikeln publicerades
Nystartade Hemdala gårdsbutik är fylld till bredden med lokalt odlade och producerade godsaker. Vägg i vägg finns den lilla loppis- och prylbutiken ”Tantens fyndhörna”. Utanför går tuppen Emma och sprätter i vetefältet tillsammans med sina hönor.
Foto: Hannah Andersson
Nystartade Hemdala gårdsbutik är fylld till bredden med lokalt odlade och producerade godsaker. Vägg i vägg finns den lilla loppis- och prylbutiken ”Tantens fyndhörna”. Utanför går tuppen Emma och sprätter i vetefältet tillsammans med sina hönor.

Bondbönor, mangold, rödbetor och knipplök från egen odling. Honung från Vallby, mjöl från Onslunda, gurka från Kåseberga, jordgubbar från Orelund, vitlök från Blästorp och vaktelägg från Sandhammaren. I nystartade Hemdala gårdsbutik är det bara närodlat som gäller.

Längs väg 9 i riktning mot Simrishamn, drygt en och en halv kilometer utanför Hammenhög ligger Hemdala gård. Bo Persson är femte generationen lantbrukare på gården och driver verksamheten tillsammans med sin fru Regina. Sista helgen i juni slog de upp portarna till egna gårdsbutiken, fylld till bredden med närproducerade godsaker.

Hemdala gårdsbutik är öppen varje dag mellan klockan 11-18. Det är självbetjäning som gäller, med betalning kontant eller med Swish.
Foto: Hannah Andersson
Hemdala gårdsbutik är öppen varje dag mellan klockan 11-18. Det är självbetjäning som gäller, med betalning kontant eller med Swish.

Det är ett av gårdens garage och verkstad som förvandlats till butik.

– Det startade med att vi började odla bönor för fyra år sedan och tyckte att det var lite synd att skicka iväg hela skörden till grossist, berättar Bo. Därför satte vi en bod uppe vid vägen där förbipasserade kunde stanna till för att köpa med sig ett knippe. Tyvärr så möttes vi av länsade hyllor vid några tillfällen och började därför fundera på att flytta ner försäljningen till gården.

Regina och Bo Persson driver Hemdala gård tillsammans, så även nystartade gårdsbutiken.
Foto: Hannah Andersson
Regina och Bo Persson driver Hemdala gård tillsammans, så även nystartade gårdsbutiken.

Idén om en gårdsbutik var född och för bara någon vecka sedan var det premiär.

På hyllorna syns, bland mycket annat gott, bondbönor från egen odling.

– Jag tycker att bönorna är som allra godast stekta med vitlök i all sin enkelhet, men det går även att göra en god pesto av dem, säger Regina som även trivs i köket och mycket väl kan tänka sig att starta en småskalig produktion av förädlade produkter i framtiden.

Grönsakslandet ligger precis runt husknuten medan bönorna odlas på fält.
Foto: Hannah Andersson
Grönsakslandet ligger precis runt husknuten medan bönorna odlas på fält.

De grön- och rotsaker som inte odlats på gården köps in lokalt.

– Så nära som möjligt! Vi värnar om det lokala. Varför frakta varor över hela världen när vi har så mycket gott omkring oss.

Foto: Hannah Andersson

Utbudet anpassas efter säsong.

– Tanken är att vi ska hålla gårdsbutiken öppen i princip året runt. Till vintern begränsas såklart utbudet till potatis, morötter och lök, men till jul kommer det även att bli julgransförsäljning.