Nattfrosten i maj kan påverka äppleskörden

Simrishamn Artikeln publicerades
De pollinerande insekterna är viktiga för att det i slutändan ska bli frukter på de vackert blommande äppleträden.
Foto: Johan Bentzel
De pollinerande insekterna är viktiga för att det i slutändan ska bli frukter på de vackert blommande äppleträden.

De senaste veckorna har äppleträden på Österlen stått i full blom. Men Kiviks musteri befarar att den plötsliga köldknäppen med nattfrost i början av maj kan påverka skörden senare i år.

Att färdas genom det österlenska landskapet har varit särskilt vackert de senaste veckorna med äppleträd i full blom. Men precis när knopparna så smått hade börjat brista ut i början av maj slog nattfrosten till.

Den plötsliga kylan kan ha dödat en del av äppleblommorna eller orsakat skador på den blivande frukten.

Kallt väder påverkar också längden på stjälkarna, vilket i sin tur påverkar hur mycket frukt träden kan bära.

Men det finns alltid fler blommor än vad det blir frukt. Så Jan Flemming Jensen, odlingsansvarig på Kiviks Musteri, är ändå hoppfull:

– Vi vet inte riktigt hur allvarligt det blir. Vi försöker alltid att vara positiva. En del frostskador har vi sett, men Österlen är inte lika hårt drabbat som andra delar av Skåne. Det skiljer sig också åt mellan de olika äpplesorterna. De som blommar tidigt är känsligare. Allt beror på vilket stadium knopparna har varit i. När de väl har slagit ut klarar de ingen frost alls.

Kyla kan även påverka den viktiga pollineringen, eftersom bina helst kurar inne i kupan om det är för kallt utanför.

Enligt Jan Flemming Jensen går det nästan att höra hur irriterade de blir när det är dåligt väder.

Kiviks musteri har försökt motverka detta genom att plantera skyddande häckar kring kuporna och odlingarna, som skapar en tillräckligt vindfri och varm miljö för att locka fram insekterna.

– Förra året hade vi egentligen den optimala blomningen. Träden blommade, blev pollinerade och sedan var det över, vilket innebar att alla äpplena var i samma ålder när det var dags att skörda. I år tror jag att vi får en väldigt utsträckt blomning. Det gör att äpplena mognar i olika takt, säger Jan Flemming Jensen.

”Vi hoppas att det blir en tunn 80-talsslips och inte en 70-talsslips.”

Fördelen med det är förstås att det har gått att njuta längre av blomsterprakten.

– Blomningen slutar nog när den brukar sluta, i slutet av maj, men den började tidigare. Kylan har gjort att den börjar komma i fas igen.

Den skada som nattfrosten kan orsaka på det blivande äpplet är uppkomsten av en så kallad slips, ett torrt band som sträcker sig från stjälken ner över skalet.

– Vi hoppas att det blir en tunn 80-talsslips och inte en 70-talsslips, säger Jan Flemming Jensen, skrattar till och fortsätter:

– Äpplen blir det, men de kommer kanske att se lite annorlunda ut. Men då får vi förklara att det endast är ett kosmetiskt fel, som inte påverkar smaken. Vi får vända det till något positivt. Folk tycker kanske att det är lite roligt att åka och köpa äpplen som har de där slipsarna.