Norsk fotograf finner sina motiv i Österlens natur

Simrishamn Artikeln publicerades
Vårhallen är ett av den norske fotografen Andreas Jørgensens många favoritmotiv i på Österlen. Han överväger att så småningom samla sina Österlenbilder i en bok.
Foto: Johan Bentzel
Vårhallen är ett av den norske fotografen Andreas Jørgensens många favoritmotiv i på Österlen. Han överväger att så småningom samla sina Österlenbilder i en bok.

Flera gånger om året kommer den norske fotografen Andreas Jørgensen till Österlen. Här har han funnit sina favoritmotiv, som också har blivit mycket populära bland hans landsmän.

Andreas Jørgensen har varit uppe sedan soluppgången för att fånga det dimbeslöjade österlenska landskapet genom linsen. Vid Vårhallen fick han några fina bilder.

Men nu, några timmar senare, är ljuset för skarpt, förklarar han. Avsaknaden av vind gör också att det inte blir den rörelse i naturen som han hoppats på.

Det får bli en tidig lunch, konstaterar han och uttrycker en stilla förhoppning om att det ska bli mer fotografiskt gynnsamt framåt kvällen.

– Jag är här i fem dagar och tanken är att fotografera från morgon till kväll.

Till vardags bor Andreas Jørgensen i Moss, en norsk stad cirka 50 mil från Simrishamn, där han jobbar halvtid på kommunen och ägnar resten av tiden åt fotografi.

För några år sedan öppnade han ett galleri i ett köpcentrum i hemstaden. Det var en chansning, som föll väl ut.

Framför allt är det en strykande åtgång på hans många Österlenbilder. Andreas Jørgensen beskriver Österlen som sitt Skagen.

Han hittade hit genom en turistsida på nätet och fastnade för den omväxlande naturen. Väl på plats blev han ännu mer betagen.

– Österlen är en pärla. Här finns massor av vackra platser: Haväng, stränderna, fiskeläget i Vik. Dessutom är här lite laid back och rogivande. Det gillar jag.

Andreas Jørgensens Österlen.

I tre års tid har Andreas Jørgensen kommit på regelbundna besök, framför allt under lågsäsong, då han ofta kan vandra ensam längs stränderna för att i lugn och ro finna sina motiv.

Den fridfulla stämningen tar han med sig in i bilderna. De kan beskrivas som minimalistiska utsnitt, som sätter naturens små detaljer i centrum.

Processen är tvådelad. Dels vandringarna genom naturen. Dels den efterföljande bearbetningen i datorn.

– För mig handlar det om skaparglädje. Jag fotograferar i råformat och tar fram ljuset och kontrasterna efteråt. Jag manipulerar inte, men hämtar fram och betonar det som redan finns i bilderna.

Andreas Jørgensen är helt självlärd och snubblade över fotograferandet för tio år sedan.

Även på den tiden tillbringade han en stor del av sin tid vid havet, fast inte med kameran utan med fiskespöet i hand.

När en fiskekamrat skulle sälja sin kamera slog han till. Mest av nyfikenhet, men efter det fanns det ingen återvändo.

– Jag har inte fiskat på tio år. Det är helt sant. Det blev en naturlig övergång.