Novaelever fick pris

Simrishamn Artikeln publicerades
Ella Appelkvist och Alva Pyk prisades för sina uppsatser på temat ”mångfaldens betydelse i samhället” av Simrishamns rotaryklubb, under måndagens läsdag på skolan.
Foto: Hannah Andersson
Ella Appelkvist och Alva Pyk prisades för sina uppsatser på temat ”mångfaldens betydelse i samhället” av Simrishamns rotaryklubb, under måndagens läsdag på skolan.

I samband med måndagens schemabrytande dag med läsfrämjande aktiviteter på gymnasieskolan Nova Academy i Simrishamn, ägde även prisutdelning för Simrishamns rotaryklubbs uppsatstävling rum.

I måndags ägnade eleverna på Nova Academy sig åt läsning av skönlitteratur, boktips, workshops och författarbesök.

– Eleverna läser så lite, det vill vi göra något åt, säger Lea Almén, svensklärare på skolan. Därför har vi vigt den här dagen åt att stimulera till läsning på olika sätt.

På förmiddagen fick eleverna träffa författaren Patrik Lundberg, som bland annat skrivit den självbiografiska boken ”Gul utanpå”.

Läsdagen arrangerades i samarbete Simrishamns bibliotek och på rasten bjöd bibliotekets personal eleverna på boktips. Efter lunch väntade prisutdelningen i Simrishamns rotaryklubbs uppsatstävling för skolans elever.

Temat för uppsatstävlingen var ”mångfaldens betydelse i samhället”. Ett ämne som samtliga elever i årskurs ett och två fick till uppgift att skriva en uppsats om. Däremot var det frivilligt att delta med sin text i Rotarys tävling. Alva Pyk och Ella Appelkvist var två av eleverna som tog chansen, och de som kammade hem de åtråvärda prischeckarna.

– Men det var inte chansen att vinna pengarna som fick mig att delta, utan det engagerande ämnet, säger Alva som går andra året på skolans samhällsvetenskapliga program med inriktning beteendevetenskap. I en skoluppgift i ettan intervjuade jag nyanlända och i min uppsats fördjupade jag mig i valda citat från de intervjuerna.

Ella, som går samma gymnasieprogram, håller med om att det var möjligheten att fördjupa sig i temat som fick henne att delta i uppsatstävlingen.

– Ämnet ligger helt i linje med det vi pluggar och jag brinner även för frågan i mitt politiska engagemang.