Nu är det åter ordens tur

Litteraturrundan Artikeln publicerades
Några av dem som fyller årets Litteraturrunda med spännande innehåll: Bodil Wierup, Barbara Fellgiebel, Anders Andersson och Karin Eberhardt Grönvall.
Foto: Johan Bentzel
Några av dem som fyller årets Litteraturrunda med spännande innehåll: Bodil Wierup, Barbara Fellgiebel, Anders Andersson och Karin Eberhardt Grönvall.

Nu är det dags för sjätte upplagan av Litteraturrundan. Som vanligt händer det mycket på Österlen och i övriga sydöstra Skåne.

Litteraturrundan, som numera är en ekonomisk förening, startade som ett sätt för de medverkande författarna att nå ut till fler med sina verk och har visat sig vara ett så pass populärt evenemang att det tycks vara här för att stanna.

Förra året hade Litteraturrundan mellan 3 000 och 4 000 besökare. Förhoppningen är att toppa det i år. Samtidigt är det inte ett självändamål, betonar Barbara Fellgiebel, kulturutvecklare på ABF Österlen, som själv bjuder in till sitt hem i Blentarp för en tysk litteratursalong.

– Man behöver inte anmäla sig till någon av rundans programpunkter. Det är bara att dyka upp. Man behöver heller inte känna sig tvungen att stanna kvar hela tiden ut, utan det går bra att titta in en stund och sedan åka vidare till någon annan författare, säger hon.

Sedan förra året är det beslutat att Litteraturrundan alltid ska infalla den första helgen i maj. Följaktligen är det två späckade dagar som väntar runt om i Skåne den femte och sjätte maj. På litteraturrundan.se finns fullständig information.

Litteraturrundan arrangeras på många platser i Skåne, men tack vare eldsjälarna på Österlen med närmaste omnejd händer det särskilt mycket här.
Foto: Johan Bentzel
Litteraturrundan arrangeras på många platser i Skåne, men tack vare eldsjälarna på Österlen med närmaste omnejd händer det särskilt mycket här.

För den som känner för en litterär tur på Österlen med närmaste omnejd finns det gott om platser att besöka.

Ystads stadsbibliotek öppnar på lördagen klockan 10–14 upp boksamlaren John Andréns digra samling för allmän beskådan, medan Björn Ranelid som vanligt bjuder in till sitt hem på Karakåsvägen 27 i Kivik på både lördagen och söndagen klockan 13–15.

Förlaget Siljans Måsar på Krogaled 22 i Stora Herrestad hör också till rundans återkommande deltagare. I år firar förlaget sitt 10-årsjubileum i dagarna två, klockan 11–17, med öppet hus, författarmingel, bokuppläsningar och specialerbjudanden.

Hasse & Tage-museet i Tomelilla, som är med för första gången i år, har också ett tvådagarsarrangemang med öppet klockan 10–13 båda dagarna.

– På lördagen presenterar de Hasse Alfredsons litteratur och på söndagen handlar det om Tage Danielssons böcker, säger Barbara Fellgiebel.

Även författaren Karin Eberhardt Grönvall, konstnären Bodil Wierup och poeten Anders Andersson begår litteraturrundedebut i år. Tillsammans med den förstnämndas musicerande dotter Kerstin Graff bjuder de in till ett gemensamt arrangemang i Skillinge Båtklubbs klubbhus på lördagen klockan 13–17.

Karin Eberhardt Grönvall debuterade som författare på äldre dagar och kommer lagom till Litteraturrundan att ha gett ut sin nya bok ”Jag – en Amazon”, som i backspegeln skildrar hur det var att få bröstcancer för 26 år sedan.

– När jag själv fick min diagnos ville jag gärna läsa böcker om personer som hade fått cancer och överlevt det, säger hon.

86-årige Anders Andersson har skrivit betraktelser och dikter i hela sitt liv, men bortsett från en dikt i en antologi på 70-talet har han aldrig publicerat sig. Inom kort kan det bli ändring på det, tack vare Karin Eberhardt Grönvall, och under Litteraturrundan läser han några av sina alster högt för besökarna.

Ett par av dikterna är tonsatta och framförs av Kerstin Graff, medan Bodil Wierups akrylmålningar skildrar i bild de stämningar som även finns i dikterna.

Det ska bli spännande men lite skrämmande att äntligen få möta en publik, medger Anders Andersson.

– Det händer kanske en gång och sedan aldrig mer.