Ny ägarduo träffades i budgivningen

Insidan Artikeln publicerades
I månadsskiftet januari-februari tog nya ägarna, Martina Illerhag och Anna Nilsson, över Kiviks trädgård. Idag öppnar de handelsträdgården för säsongen.
Foto:Hannah Andersson
I månadsskiftet januari-februari tog nya ägarna, Martina Illerhag och Anna Nilsson, över Kiviks trädgård. Idag öppnar de handelsträdgården för säsongen.

Idag slår nya ägarna, Anna Nilsson och Martina Illerhag, upp porten till Kiviks trädgård och välkomnar såväl gamla som nya kunder till nyöppningen av handelsträdgården.

Det var i höstas som Thom och Agneta Pettersson bestämde sig för att sälja Kiviks trädgård som de drivit sedan 1986. I månadsskiftet januari-februari tog nya ägarna, Anna Nilsson och Martina Illerhag, över verksamheten.

Anna är trädgårdsingenjör som de senaste åren jobbat med svensk frukt på Äppelriket, men saknade växterna och kundkontakten. Martina är hortonom, som sedan hon flyttade tillbaka till Österlen från Malmö för några år sedan arbetat på olika plantskolor i trakten.

– Och vi har faktiskt sommarjobbat här på Kiviks trädgård båda två när vi var yngre, men inte samtidigt, berättar Martina.

Anna och Martina kände inte varandra sedan tidigare utan hittade varandra i budgivningen.

– Jag hade länge haft ett gott öga till Kiviks trädgård och tänkt att den dagen det blir till salu ska jag ta chansen. Men hade också tankar på att jag ville dela det med någon, berättar Martina. Därför hörde jag med mäklaren om han kände någon annan som var intresserad och några dagar senare fick jag kontakt med Anna.

– Det känns bra att vara två om det här, säger Anna. Att ha någon att dela ansvaret och bolla idéer med. Dessutom har vi olika erfarenheter och kompletterar varandra bra, men delar samma visioner. Vi har även fått mycket stöttning av Agneta och Thom, som tittar till oss och ger oss goda råd.

Mer ätbart

Sedan övertagandet har duon jobbat med att sätta sin egen prägel på Kiviks trädgård. De har bland annat målat om i butiken, byggt ett nytt kontor och en ny disk.

– Vi har fått mycket hjälp av våra familjer och vänner som stöttar oss till hundra procent i den här satsningen, berättar Anna.

Ambitionen är att gamla kunder ska känna igen sig, samtidigt som det blir lite nytt för att locka nya kunder.

– Vi börjar med ett standardsortiment. Det vi plockat in som är nytt är en del presentartiklar som till exempel lakrits, fudge och teer, berättar Martina. När vi öppnar ute kommer vi att satsa på det ätbara även på växtsidan med fruktträd, bärbuskar och grönsaksplantor.

Framtidsplaner

Nyöppningen av Kiviks trädgård sker lagom till trädgårdssäsongens start.

– Vid den här tiden på året kliar det i fingrarna på oss trädgårdsintresserade att få sätta igång och vi har laddat upp i butiken med sättpotatis, sättlök, dahlialökar och fröer, säger Anna. Också förbereder vi oss för påsken med att öppna varmväxthuset som kommer att fyllas med påskliljor, primulor, pelargoner, kryddor och penséer.

Tankarna om hur verksamheten kan utvecklas i framtiden är många.

– Vi har väldigt mycket idéer. Både läget och lokalen har fantastiska utvecklingsmöjligheter och vi har även köpt till en bit mark som möjliggör för verksamheten att utvecklas. Men det får växa fram allt eftersom, konstaterar Martina.

Kiviks trädgård är öppen tisdag till söndag, öppettiderna varierar efter säsong.

Text och bild: Hannah Andersson

Anna Nilsson

Ålder: 37 år

Bor: Raskarum

Familj: Sambo, bonusson, hund och katt.

Fritidsintressen: Volleyboll, körsång, heminredning och hundträning.

Odlar helst: Jag älskar mitt jordgubbsland och att odla pumpor och squash för jag gillar när det växer mycket.

Martina Illerhag

Ålder: 38 år

Bor: Smedstorp

Familj: Man, två barn, hund, katter, getter och höns.

Fritidsintressen: Gå långa promenader och vara i naturen.

Odlar helst: Jag älskar rosor och pioner men tycker även att det är trevligt att odla ätbart och har flera olika sorters blåbärsbuskar hemma.