Ny ägare till gatuköket satsar på kvällsöppet

Hammenhög Artikeln publicerades
”Jag vill satsa på byn och hoppas att det här kan bli en samlingspunkt” säger Marie Lundin, ny ägare till gatuköket Foderluckan, belägen längs Simrishamnsvägen i Hammenhög.
Foto: Hannah Andersson
”Jag vill satsa på byn och hoppas att det här kan bli en samlingspunkt” säger Marie Lundin, ny ägare till gatuköket Foderluckan, belägen längs Simrishamnsvägen i Hammenhög.

I helgen var det premiär för Foderluckan, före detta Familjär i Hammenhög, som fått nya ägare i Marie och Jonas Lundin.

Helene och Jenny Grahn, mor och dotter, har drivit Familjär i Hammenhög i åtta år. Den 1 november lämnade de över nycklarna till kiosken och gatukökets nya ägare Marie och Jonas Lundin.

– Vi satt och pratade om att Familjär var till salu hemma vid matbordet och tyckte att det vore synd om det inte skulle drivas vidare, berättar Marie. Jag trivdes på mitt jobb inom skolan, men kände att jag ville prova något nytt. Kalla det femtioårskris, säger hon och skrattar.

Marie har inte varit i branschen tidigare.

– Men det har däremot farmor som drev hamnkiosken i Ystad en gång i tiden och min far som hade kiosk i Nybrostrand tillsammans med min farbror. Och den lilla kiosken som låg här mittemot drevs av min låtsasfarmor på 70-talet, berättar Marie och pekar ut genom fönstret.

När Marie och Jonas bestämt sig för att slå till gick det fort.

– Det är bara några veckor sedan, så det har gått väldigt fort, konstaterar Jonas som hjälpt till att få lokalerna i ordning men överlåter den vardagliga driften åt Marie då han själv driver ett grävmaskinsföretag.

– Jag tar över en anställd och kommer bland annat att ha min dotter och svärdotter till hjälp, berättar Marie.

Med helgens nyöppning bytte gatuköket namn från Familjär till Foderluckan. En annan förändring gäller öppettiderna.

– Vi väljer att utöka öppettiderna som kommer att vara söndag till torsdag klockan 10-21 och fredag samt lördag klockan 10-22. Jag tror att tillgängligheten kvällstid kommer att uppskattas och utökar inte bara sortimentet av godis, utan kommer även att bli återförsäljare av receptfria läkemedel.

Utskänkningstillstånd har nya ägarna däremot valt att inte söka.

– Vi har inga ambitioner att driva restaurang utan satsar på en gatuköksmeny som kompletteras av dagens rätt måndag till fredag. Med traditionell, god husmanskost!

Marie Lundin

Ålder: 50 år i december

Bor: utanför Hammenhög

Familj: maken Jonas, fyra barn och fem barnbarn

En ledig dag: Är jag gärna bara hemma!

Äter helst: Husmanskonst.

Lagar helst: Jag gillar att laga det mesta i matväg.

Ser helst: När jag tar mig tid att titta på tv blir det ofta kriminaldraman.

Dold talang: Det är kanske ingen talang men jag tycker om att köra bil. För några år sedan fick jag i födelsedagspresent köra lamborghini på Ring Knutstorp. Det var fantastiskt roligt.

Livsmotto: Ta dagen som den kommer, det löser sig!

 

Visa mer...