Ny körfestival med sångworkshops i sommar

Insidan Artikeln publicerades
Österlens Körfestival arrangeras i sommar för första gången på Christinehofs slott den 24:e och 25:e juli.
Foto:Privat
Österlens Körfestival arrangeras i sommar för första gången på Christinehofs slott den 24:e och 25:e juli.

Österlens Körfestival arrangeras i sommar för första gången på Christinehofs slott utanför Andrarum. Då väntar sångworkshops på dagarna och körframträdande på kvällarna. ÖM har pratat med samordnaren av körworkshopen, Jea Jonsson från Tomelilla Rockkör.

Berätta om Österlens Körfestival!

– Det sker vid Christinehofs slott den 24 och 25 juli, och det är första gången festivalen anordnas. Kulturföreningen Christinas Wänner arrangerar den, och jag blev tillfrågad av deras projektledare Mia Gröndahl om jag ville ta ansvar för att det blir en körworkshop om dagarna. Jag kunde ju så klart inte tacka nej! Det kändes verkligen som min grej, jag tycker det är roligare att sjunga än att lyssna, haha!

Hur är upplägget?

– Om kvällarna framträder körer från hela Skåne, hittills är vi uppe i åtta körer men det kan bli fler. Om dagarna hålls en körworkshop för alla som tycker det är roligt att sjunga. Workshopen mynnar ut i ett offentligt framträdande. Workshopen leds av två rutinerade körledare; Sanna Martin från Lund, och Bodil Tangotanten Bendixon från Malmö. Det känns kul att vi lyckats engagera dem i detta.

Vem kan anmäla sig till workshopen?

– Det kan alla göra! Här gäller lust och glädje och varken ålder, kön eller sångröst spelar någon roll! I dagsläget har vi fått in 80 anmälningar, men det finns platser kvar fortfarande.

Att sjunga i kör verkar bli allt mer populärt?

– Ja, många sjunger i kör idag. Det finns en större tolerans nuförtiden, man behöver inte ha jättebra sångröst i alla körer utan det handlar om att ha kul. Det är fritt fram för alla. Jag tror att man söker sig till körer dels för att man vill göra något tillsammans, och dels är det ju hälsoaspekten. Det finns undersökningar som visar att det är bra för hälsan rent fysiskt att sjunga i kör. Det är en härlig känsla när man sjungit en stund, det blir ett sorts lyckorus!

Vilken är din egen körbakgrund?

– Jag har alltid tyckt om att sjunga, men har aldrig sjungit i kör förrän jag blev pensionär. Men då provade jag och jag älskade det, så tillsammans med främst musikern Inge Dahlin startade jag Tomelilla Rockkör 2015.

Kommer Österlen Körfestival att anordnas igen?

– Tanken är att det ska bli ett årligen återkommande evenemang. Vi vill att festivalen ska växa och bli en tradition, och att Österlen ska bli känt för festivalen.

Medverkande körer:

Malmö vokalensemble från Malmö

Damkören Margaritas från Ystad

Himlaro- skospel från Tomelilla.

Sjöbackakören från Österlen

Röster utan gränser från Malmö

Spontantkören Lund

Tomelilla Rockkör.

Worskshopskören.

Text: Louise Lind