Ny lagerhall gör arbetet effektivt i halloweentider

Insidan Artikeln publicerades
Leif Nilsson driver Boställets grönsaker i Löderup, och är en av Sveriges största pumpaodlare.
Foto:Janni rix
Leif Nilsson driver Boställets grönsaker i Löderup, och är en av Sveriges största pumpaodlare.

Varje år odlar Leif Nilsson och Ingela Mauritsson Nilsson runt 1000 ton pumpor på sina fält runt Löderup. Nu växer verksamheten med en ny lagerhall och tvätt som ska göra att ännu fler pumpor, av alla de sorter och slag, ska kunna lämna gården.

När ÖM klockan nio på morgonen svänger in på gården i Löderup där Leif Nilsson och Ingela Mauritsson Nilsson driver Boställets grönsaker, är parkeringen redan full. Att det är bråda dagar för pumpaodlare i oktober råder det inga tvivel om. En av de som kommit för att handla pumpor vid gårdsförsäljningen är Madde Björk-Sjöland från Åbergs trädgård. Hon har handlat pumpor av Leif i 15 år.

– Jag har köpt trettio halloweenpumpor, vi ska ha höstlovsmys på trädgården under höstlovet, då kan man komma till oss och karva pumpor, berättar hon.

Leif tar en paus i arbetet för att berätta om företagets nya investering: en lagerhall som ska effektivisera arbetet i skördetid.

  – Den gör att vi kan hantera större volymer under kortare tid, så att vi också kommer att kunna odla fler pumpor.

  Odlar 1000 ton pumpor

  Varje år odlar Leif ungefär 1000 ton pumpor, en siffra som nu alltså kommer att öka. Ungefär 50 sorters pumpor odlas på fälten, varav de stora, orangea halloweenpumporna som väger mellan 3 och 8 kilo är en av de populäraste. Även prydnadspumpor och olika matpumpor säljs det mycket av.

  I december förra året bestämde sig Leif för att bygga en ny lagerhall, då det andra lagerhuset inte räckte till.

  – Vi såg en stor ökning på halloweenpumporna och en ny hall skulle göra arbetsmiljön och hanteringen bättre. Innan borstade vi alla pumpor rena men nu kan vi tvätta dem och det underlättar.

  Man började bygga i juli och nu är nästan allt klart.

  – Det är som en tomteverkstad här, säger Leif med ett skratt när han betraktar några av de trettio anställda som jobbar med pumporna.

  I hallen tvättas, torkas och förvaras pumporna i väntan på att bli levererade. Pumporna säljs sedan i hela Sverige, Finland och Danmark via Grönsaksmästarna.

  När Leif började odla pumpor för 25 år sedan förväntade han sig inte att verksamheten skulle växa som den gjort.

  – Det började med att jag odlade några spagettipumpor till en restaurang och sen har det bara växt. Men nu blir pumpabiten inte större, utan nu gör vi hallen klar så att allt kan flyta på.

  Text: Louise Lind

  Bild: Janni Rix