Ny mordgåta med årets kulturpristagare

Insidan Artikeln publicerades
”När fällan slår igen” är Ystad Stadsteater fjärde mordgåta. Monica Lindroth spelar hotellvärdinnan Beatrice von Gerber och Jessica Aleryd spelar Malena Clipper, framgångsrik egenföretagare.
Foto:Hannah Andersson
”När fällan slår igen” är Ystad Stadsteater fjärde mordgåta. Monica Lindroth spelar hotellvärdinnan Beatrice von Gerber och Jessica Aleryd spelar Malena Clipper, framgångsrik egenföretagare.

Vid den årliga Kulturfesten mottog Ystad Stadsteater Ystad kommuns kulturpris. Nu står de på scen med årets mordgåta ”När fällan slår igen” på Lite Mer i Ystad.

Ystad Stadsteater kan se tillbaka på ett mycket lyckat år.

– Vi har haft ett fantastiskt år med hundra procents beläggning på såväl sommarens föreställningar av ”En munk till kaffet” som höstens spökvandring, berättar Sara C Kennedy. Och att få kulturpriset var förstås jätteroligt. Det är vi otroligt stolta och glada för!

Året har varit intensivt.

– Vi är inne på vår fjärde produktion, vilket innebär att detta är vårt mest aktiva år hittills, berättar Lars Schilken.

Den 17 november är det premiär för ”När fällan slår igen”, årets mordmysterium. Tennistränaren Patrick Whitaker mördas under ett träningsläger i Dubrovnik 2003. Tennisspelaren Dante blir dömd för mordet. 14 år senare samlas fem personer, som alla var med när det begav sig, i Dubrovnik av ett märkligt sammanträffande. Samtidigt kommer det fram nya uppgifter som tyder på att Dante är oskyldig.

– Alla blir misstänkliggjorda och alla misstänker varandra, berättar regissören Peter Fridh. Och alla har något att dölja, fortsätter Jessica Aleryd.

Engagerad publik

Spelplatsen är restaurang Lite Mer och föreställningen ges i fyra akter med förrätt, huvudrätt och dessert däremellan. Publiken brukar bli mycket engagerad i att lösa gåtan.

– Och de måste hålla sig lika mycket på tårna som skådespelarna för att lyckas, berättar Peter och beskriver pjäsen som kompakt. Tonvikten ligger på replikerna och vad som sägs. Mycket information, som publiken måste koppla ihop för att lösa gåtan, levereras. Skådespelarna pratar lika mycket till publiken som till varandra och de använder hela rummet som sin scen.

– Vi gillar att jobba nära publiken och har vana på att allt kan hända från när vi spelar ute på gatan om somrarna, säger Lars.

Två skådespelare har lånats in för ”När fällan slår igen”; Monica Lindroth, skådespelare, dramapedagog och konstnär, samt Pontus T. Pagler, frilansande skådespelare som i början av nästa år syns i fjärde säsongen av tv-serien Bron.

”När fällan slår igen” spelas den 24 och 25 november, samt 1, 2, 8, 9, 15 och 16 december.

Text och bild: Hannah Andersson