Ny pjäs på Militärhistoriska

Insidan Artikeln publicerades
Sigrid Pontén, Olga Pontén och Emma Frense hör till nytillskotten i ensemblen.
Foto:Lars Ransheim
Sigrid Pontén, Olga Pontén och Emma Frense hör till nytillskotten i ensemblen.

Allvar, förvecklingar och tidstypisk musik utövas i årets uppsättning, Mera halm i madrassen, på Ystads Militärhistoriska museum. Redan är fyra föreställningar slutsålda.

Den 20 oktober är det premiär för pjäsen, som är skriven av museets Lars Ransheim och regisseras av hans son Andreas Ransheim.

Liksom tidigare år har handlingen militär anknytning och denna gång står ett sjukvårdskompani och en grevefamilj i fokus.

– Den handlar om ett sjukvårdskompani som är förlagda i tält inte långt ifrån ett slott där det bor en greve med sin unga hustru och sin gamla gnälliga mor, berättar Lars Ransheim.

När modern får ont i benet flyttar hela kompaniet in och förvecklingar uppstår.

Men den humoristiska föreställningen kommer också att bjuda på verklighetsanknytning och allvar, påpekar pjäsförfattaren, och inte minst tidstypisk musik från 1940-talet.

Ensemblen, som består av tolv personer, har i år fått förstärkning av en yngre generation skådespelare och musiker från Ystad gymnasium.

– Vi gjorde audition på gymnasiet och då utkristalliserades de här tre tjejerna och killen. Det är roligt att ha med ungdomar som är så duktiga, säger Lars Ransheim.

Redan i mars började man sälja biljetter och i skrivande stund är fyra förställningar slutsålda.

– När jag skrev den första pjäsen vi satte upp tänkte jag att det nog inte skulle bli mycket av det. Men då fick vi ge nio fullsatta föreställningar. Att spela inför tomma stolar är uteslutet, konstaterar Lars Ransheim.

Mera halm i madrassen spelas under tre helger, fram till den 5 november.

Text: Mattias Lundvall