Ny plats i tillvaron för HjärtLung

Insidan Artikeln publicerades
Hyresvärden Carl-Johan Pehrsson håller i saxen och assisteras av en uppsluppen Jan Nilsson, ordförande i Föreningen Österlen HjärtLung, som efter mycket slit slutligen har invigt sina nya lokaler i Tomelilla.
Foto:Johan Bentzel
Hyresvärden Carl-Johan Pehrsson håller i saxen och assisteras av en uppsluppen Jan Nilsson, ordförande i Föreningen Österlen HjärtLung, som efter mycket slit slutligen har invigt sina nya lokaler i Tomelilla.

Föreningen Österlen HjärtLung har äntligen flyttat in i sina nya lokaler i Tomelilla, som in i minsta detalj är anpassade efter verksamhetens behov. Medlemmarna har själva stått för den omfattande ombyggnationen.

Det började med en skylt i fönstret. Carl-Johan Pehrsson var ny fastighetsägare och sökte hyresgäster till butikslokalen i bottenplan på Tomegatan 9 i Tomelilla.

En dag passerade Jan Nilsson förbi och blev omedelbart eld och lågor. Som ordförande för Föreningen Österlen HjärtLung var han på jakt efter en ny lokal, eftersom föreningen inte längre skulle få vara kvar på Östergatan.

När invigningsbandet – spänt mellan hatthyllan och en stol – ett drygt halvår senare klipps av, står de två männen sida vid sida.

– Det gläder mig att vi har kommit så här långt. Det här var en av mina första fastigheter i Tomelilla. För mig som bor i Malmö har samarbetet med HjärtLung varit ett bra sätt att lära känna människorna här på orten, säger Carl-Johan Pehrsson, som har fått äran att hålla i saxen.

På invigningsdagen minglar fullt av folk runt i lokalerna och låter sig väl smaka av tunnbrödssnittar, prinskorv, köttbullar, kyckling i chilisås och cider. Alla verkar vara imponerade av vad de ser.

I princip återstår bara fönstren, de yttre väggarna och den bärande konstruktionen av de lokaler som Jan Nilsson förra året bad att få titta närmare på. Med gemensamma krafter har flera av medlemmarna byggt om och renoverat rummen efter föreningens behov. Väggar har rivits och nya har satts upp.

I början skrev de upp sina arbetstimmar, men efter några månader gav de upp. Men Jan Nilsson uppskattar att de tillsammans har lagt mellan 800 och 900 timmar på ombyggnationen.

– Vi har hela tiden haft en jättefin dialog med Carl-Johan. En bättre person att samarbeta med har jag aldrig varit med om. Vi behövde inte betala någon hyra medan vi höll på här. Där tänkte han helt rätt.

Föreningen Österlen HjärtLung omfattar både Tomelilla och Simrishamns kommun och har 480 medlemmar. Vårprogrammet är späckat med allt från kurser och föreläsningar till resor och aktiviteter.

Med stor belåtenhet har det redan hållits både yoga och målarkurser i de nya lokalerna, där även Café HjärtLung huserar på onsdagar i udda veckor klockan 14–16.

– Vi är jättenöjda, konstaterar Jan Nilsson.