Ny vänskap största vinsten med friidrottsdag

Simrishamn Artikeln publicerades
Solen sken ikapp med ungdomarna när högstadieeleverna från grundsärskolorna i sydöst samlades för en gemensam friidrottsdag förra veckan. Oscar Gashi från Tomelilla tycker det är kul med friidrott. ”Bäst gillar jag löpningen.”
Foto: Hannah Andersson
Solen sken ikapp med ungdomarna när högstadieeleverna från grundsärskolorna i sydöst samlades för en gemensam friidrottsdag förra veckan. Oscar Gashi från Tomelilla tycker det är kul med friidrott. ”Bäst gillar jag löpningen.”

De personliga rekorden avlöste varandra när ­­högstadieeleverna från grundsärskolorna i sydöst samlades för en gemensam friidrottsdag på Korsavads idrottsplats i Simrishamn.

Även om ungdomarna imponerade med sina friidrottstalanger så var det inte de sportsliga prestationerna som stod högst upp på agendan för dagen.

– Viktigast med den här dagen är att eleverna har roligt och lär känna nya kamrater, säger Oliver Andersson som går tredje året på barn- och fritidsprogrammet på Österlengymnasiet i Simrishamn.

Tillsammans med sina klasskompisar hade Oliver fått i uppgift att arrangera friidrottsdagen för högstadieeleverna från grundsärskolorna i Simrishamn, Tomelilla, Ystad och Sjöbo.

– Vi har jobbat med planeringen inför den här dagen under tre veckors tid, vid sidan av praktik och våra vanliga studier, så det har varit lite stressigt men framförallt väldigt kul. Den största utmaningen har varit att få till bra grupper och få allt att klaffa, men det känns som att vi har lyckats lösa det på ett bra sätt.

Bilder från friidrottsdagen.

Charlotta Wasteson, lärare på barn- och fritidsprogrammet, kan inte annat än hålla med.

– Vi jobbar med flera kurser som kan knytas till detta; specialpedagogik, aktivitetsledarskap och entreprenörskap, så det är en väldigt bra erfarenhet för eleverna.

Totalt 30 elever deltog i dagen. Efter uppvärmningen ledd av Emil Nilsson, var det dags för eleverna att, indelade i grupper, prova sina färdigheter i längdhopp, höjdhopp och kulstötning.

Emma Kjellberg, som går årskurs nio i grundskolan i Simrishamn, var också med på friidrottsdagen.

– Roligast är att få vara ute en hel dag, säger Emma och berättar att favoritgrenen är längdhopp.

Efter längd, höjd och kula väntade lunch för eleverna. På eftermiddagens program stod 100 meter löpning, stafett och prisutdelning.

– Idag är alla vinnare och får medalj! avslutar Oliver.