Nyårsdoppet en festlig tilldragelse

Insidan Artikeln publicerades
Trångt i vattnet på nyårsdoppet i Ystad, men faktiskt ännu trängre på land. Omkring 130 badare brukar följas av nästan tio gånger så många åskådare. Arkivbild: Mark Hanlon/YA
Foto:Mark Hanlon
Trångt i vattnet på nyårsdoppet i Ystad, men faktiskt ännu trängre på land. Omkring 130 badare brukar följas av nästan tio gånger så många åskådare. Arkivbild: Mark Hanlon/YA

På nyårsdagen är det dags för nyårsdoppet i Ystad igen. En god chans att inför det nya året bli ren på både ut- och insidan, enligt arrangörerna.

Nyårsdoppet är en sådan självklar tradition att det väl snart anses vara något som ”alltid” har funnits. Men faktum är att detta populära arrangemang bara är inne på sin trettonde omgång. Eller bara och bara, det är ganska väl marscherat för en sådan isande begivenhet.

Mest bara är väl de våghalsar som enbart iklädda tunna badkläder slänger sig i böljan den blå vid småbåtshamnen, när tornväktaren Roland Borg blåser till dopp klockan 15 efter ett kort dopptal av Ystads kommuns kulturchef Charlotta Blom.

– Det är fantastiskt skönt med vinterbad. Man blir ren på både utsidan och insidan. Det är en härlig upplevelse. Den som bor vid havet och som ännu inte har gjort det måste absolut testa det, säger Susanne Keyser, ordförande i föreningen Ystads Kallbadhus, som står bakom arrangemanget.

Nytt för i år är att badarna även förväntas ha något på huvudet. Det blir en tävling om bästa hatt med Christina Landgren från Bäckströms hattar som enväldig domare. Kreativitet och galenskap ska tydligen löna sig, om man får tro Susanne Keyser.

– Vi tänker att man ska komma med en rolig, festlig hatt på sig. Vinsten går till den som har den mest uppseendeväckande skapelsen. Det finns ett pris, men vi har inte bestämt vad ännu.

Själva doppet är egentligen en ganska liten del av arrangemanget. Redan klockan 13 sätter Södra Kompaniet fart på grillen och säljer sin egentillverkade korv. Samtidigt börjar uppvärmningen i bastun och badtunnorna. Klockan 14.15 drar Kola Nilsson och Patrik Andersson i Fudge i gång underhållningen.

Nyårsdoppet är en riktigt festlig tilldragelse, betonar Susanne Keyser.

– Vi brukar ju ha en ganska riklig publik den dagen och det blir trevligt för dem att köpa en korv och lyssna på musiken. Vi brukar ha omkring 130 badare men omkring 900 åskådare. Så det är klart fler i publiken än som badar.