Nykomlingar charmar djurparkens besökare

Ystad Artikeln publicerades
Servalerna är reserverade och har ännu inte helt vant sig vid vare sig varandra eller livet på Ystad djurpark. Men steg för steg blir tillvaron lättare.
Foto: Johan Bentzel
Servalerna är reserverade och har ännu inte helt vant sig vid vare sig varandra eller livet på Ystad djurpark. Men steg för steg blir tillvaron lättare.

Ystad djurpark har slagit upp portarna för säsongen och som vanligt finns det ett flertal nya djurarter för besökarna att beskåda. Årets mest spektakulära nyhet är Skandinaviens första servaler.

När Österlenmagasinet besöker Ystad djurpark återstår ännu några dagar till säsongspremiären den första maj.

Samma dag har det ungerska ullsvinet Greta fött fyra honkultingar, som hon diar med ett behagligt grymtande. Gunvald, den stolte fadern och parkens andra fullvuxna ullsvin, står lugnt och käkar i spiltan bredvid.

De ungerska ullsvinen är en av säsongens nyheter. Tillsammans med de fyra sydafrikanska dorperfåren och de två skotska Belted Galloway-kvigorna Dora och Norma, som också är nya för året, är de en del av djurparkens nya satsning på att visa upp olika varianter av lantbruksdjur från hela världen.

– Vi vill visa den bredd och de stora variationer som finns. Vi har ju haft svenska lantraser tidigare, men nu vill vi inkludera fler och visa hur människan på olika platser i världen har avlat fram olika raser, säger zoologen Maria Eng-Johnsson.

Även hon är nykomling i parken. Hon är biolog i botten och har lång erfarenhet från arbete med djur på olika vis – som lärare, som djurskötare och på länsstyrelsen – men beskriver sin nuvarande roll som ett drömyrke.

Framför allt tycker hon att det är spännande med det bevarandearbete av hotade arter som djurparkerna bedriver.

– Att jobba här är ett bra sätt att kunna engagera sig mer än bara som vanlig medborgare, säger hon.

Juvelerna i kronan bland parkens många nyheter är utan tvekan de två servalerna, en hane och en hona, som så smått har börjat vänja sig vid sin tillvaro i Sverige.

Servalen är ett relativt litet kattdjur, som i vilt tillstånd lever på grässlätterna söder om Sahara och som aldrig tidigare har funnits att beskåda i Skandinavien.

”Vi har en plan och vision och har funderat länge på att förevisa större rovdjur.”

I Ystad djurpark fungerar servalerna tills vidare som ett slags ambassadörer för övriga kattdjur och blir en ingång till att även berätta om exempelvis geparder, lejon och tigrar.

Men de är också ett första steg mot att så småningom också ta in andra katt- och rovdjur i parken.

– Vi har en plan och vision och har funderat länge på att förevisa större rovdjur. Anledningen till att vi inte har haft det tidigare är för att vi inte förrän nu har tyckt oss kunna göra det på ett tillräckligt etiskt och bra sätt, säger Ingemar Knutsson, som äger och driver djurparken tillsammans med sin hustru Christina Lilius Knutsson.

Ystad djurpark har på 24 år vuxit från några indiska antiloper i ett hjorthägn till omkring 300 djur och ett 70-tal arter. Varje år besöker drygt 66 000 personer parken, som har öppet dagligen till och med den första oktober.