Nyöppnad takeaway med kroppkakor på menyn

Simrishamn Artikeln publicerades
På måndagar lagar Chan Phutthawong kroppkakor fyllda med tärnat fläsk, kryddpeppar och lök, som serveras med lingonsylt och smält smör på nyöppnade Chanchira´s takeaway i ­­Simrishamn.
Foto: Hannah Andersson
På måndagar lagar Chan Phutthawong kroppkakor fyllda med tärnat fläsk, kryddpeppar och lök, som serveras med lingonsylt och smält smör på nyöppnade Chanchira´s takeaway i ­­Simrishamn.

På Chanchira´s takeaway samsas öländska kroppkakor med danska smörrebröd och thailändsk pad thai på menyn. Förra veckan var det premiär för det nya matstället i hamnen i Simrishamn.

Det är allra första öppetdagen på Chanchira´s takeaway i Simrishamn. Chan Phutthawong rullar kroppkakor inne i köket, som hon fyller med tärnat fläsk, kryddpeppar och lök, medan Sievert Stillesjö expedierar kunderna ute i kassan.

– Jag är uppväxt i Småland och min mamma är från Kalmar så jag serverades ofta kroppkakor som liten. Därför har jag sagt till Chan att om vi någonsin öppnar restaurang så måste vi ha kroppkakor på menyn. Det ska bli spännande att se vad Simrishamnarna tycker om dem, de är kanske inte lika förtjusta i den öländska delikatessen som jag, säger Sievert och skrattar.

Paret flyttade till Simrishamn från Jämtland för några år sedan. Chan var säsongsanställd i restaurangbranschen när idén om att starta något eget, för att skapa sig sysselsättning året om, föddes. Takeawayrestaurangen inryms i Lundqvist gamla fiskaffär. I samma lokal som sushistället Daruma sushi drevs av Tina Bengtsson Diab och Johan Bengtsson för ett antal år sedan.

– När vi fick reda på att lokalen här var ledig bestämde vi oss för att satsa, den är precis lagom stor för ett takeawayställe, säger Sievert.

Det finns ett bord med stolar och en soffa i lokalen, men där är det främst tänkt att kunder som väntar på sin hämtmat ska ­­sitta.

På den fasta menyn står danska smörrebröd, vårrullar, dumplings och ceasarsallad.

– Smörrebröden gör vi på danskt rågbröd med pålägg som gubbröra och potatis, räkor med ägg och picklad rödlök, panerad fisk eller rostbiff med dansk remouladsås och dansk fläskstek med knaperstekt svål.

De öländska kroppkakorna står på den fasta menyn på måndagar och Chan´s friterade kyckling på fredagar.

– Chans kyckling påminner om Kentucky fried chicken och serveras med pommes frites eller ris, berättar Sievert.

Övriga dagar kommer de varma rätterna att variera, med inspiration från såväl det europeiska som kinesiska och thailändska ­­köket.

– Planen är att prova lite olika och se vad Simrishamnsborna gillar bäst.

Till en början kommer Chanchira´s att vara stängt onsdagar och torsdagar.

– Till sommaren utökar vi öppettiderna och när borden ställs ut i hamnen kan kunderna avnjuta maten med den vackra utsikten över havet och båtarna.