Nytt år, nya mål!

Insidan Artikeln publicerades
Björn Ranelid
Foto:Bosse Johnsson
Björn Ranelid

2018 är här och vi tar pulsen på några profiler i regionen och hör om deras mål för året.

1) Personlig målsättning för 2018?

2) Någon ny vana på gång?

3) Höjdpunkt under 2017?

Jan Lundgren, pianist, Ystad

1) Jag har som ambition att försöka vara en bra människa på alla sätt.

2) En ny och god vana är att dricka färskpressad apelsinjuice till frukost.

3) Jazzfestivalen i Ystad!

Bror-Tommy Borgström, skådespelare, Ystad

1) Mitt mål är att jag ska försöka bli bättre på att bli bra.

2) Jag tänker äta mer vegetariskt och åka mer tåg.

3) Jag blev morfar till Emric ”den förste”

Karin Brunk Holmqvist, författare, Tomelilla

1) Att bli lite hälsosammare. Fast det har jag sagt många gånger tidigare. Jag har köpt en crosstrainer, hantlar och gummiband som bara ligger här och dräller efter förra årets goda föresatser. Detta år har jag bestämt mig för att inte köpa några nya redskap. Än så länge har jag fullt fungerade ben och de får duga under de promenader som jag lovat mig ska bli fler under året.

2) Jag är inte så mycket för förändringar och nya vanor. Jag trivs bäst när det rullar på i de gamla vanliga hjulspåren. Jag tycker att detta är ett tecken på att jag trivs förträffligt med min tillvaro och är nöjd som det är.

3) Jag skulle ha ett framträdande i Mjällby kyrka. En av ledamöterna i kyrkofullmäktige bjöd först på kaffe och hembakade kakor i sakristian. Därefter ringde kyrkklockorna till min stora förvåning. Kyrkan var proppfull av människor och jag ställde mig vid altarringen och berättade mina burleska historier. Därefter blev det bön och psalmsång. Efteråt satt jag vid dopfunten och signerade böcker. En annorlunda upplevelse som jag sent ska glömma.

Anders Cederberg, gästgivare och entreprenör, Brösarp

1) Att vi ska göra en riktigt bra Skånes Matfestival. I år flyttar svenska mästerskapet i grillning från Liseberg till Brösarp och festivalen kommer även att vara värd för det europeiska mästerskapet. Det hoppas jag att vi kommer att kunna göra något riktigt bra av.

2) Jag hade gärna sett att jag kommit igång med dagliga promenader för det hade inte varit fel att stressa ner, men jag har svårt att få in det i schemat. Även om jag fyller 80 i år så innebär det inte att jag drar ner på arbetstakten.

3) Den fortsatta renoveringen av Bengtemölla gård. Det är även ett mål för 2018, att fortsätta utveckla gården.

Ingalill Thorsell, gårdshotellägare, Drakamöllan

1) Min främsta målsättning för 2018 är att hålla mig så frisk att jag inte kommer att behöva äta antibiotika en endaste gång. 2017 var ett bedrövligt år.

2) Att vika en helg i månaden till mina barnbarn. De växer upp så fort att det är svårt att hinna med. För bara en kort tid sedan var de bebisar och nu är de stora skolbarn.

3) Bäst under 2017 var vår stora kväll när det var Take Over på Drakamöllan med sex kvinnliga stjärnkockar i köket och fullt hus i matsalen. 2017 har verkligen varit kvinnornas år och det tycker jag vi skall fortsätta med 2018. Det finns så oändligt många kompetenta tjejer och kvinnor som inte får den uppskattning de förtjänar.

Bäst på det personliga planet var min resa till Svalbard. Fascinerande landskap och en direkt påminnelse om att klimatförändringarna är på riktigt.

Karin Johansson-Mex, teaterdirektör, Skillinge

1) När jag var 19 fick jag cancer och jag förstod då att det inte var döden jag fruktade utan att det mest skrämmande var att slösa bort mitt liv på att inte vara sann mot mig själv och min inre kompass. Ända sen dess har mitt måtto varit att leva livet i kraft av min fulla potential, och det måttot håller än i dag.

2) Jag har inga direkta vanor, utan hoppas i stället att regelbundet överaska och förvåna mig själv. Den vana jag gärna kultiverar är dock att dagligen unna mig en god mjukdoftande Caffe Latte med välvispat mjölkskum, och då är det ju inte helt fel att ha en egen restaurang med kafé. Vi lever bara en gång, så det gäller att unna sig det njutbara.

3) Årets höjdpunkt var helgen innan vi hade vår stora nyinvigning av Skillinge Teater. Vi hade gjort enorma upprustningar av lokalerna men vadade fortfarande fram i byggdamm och betonghögar. Då kom alla våra vänner från när och fjärran och hjälpte oss att röja, måla, bära och ställa i ordning. Det blev en fantastisk helg med många skratt och en varm känsla av vänskap och tillförsikt som flödade i vårsolen. Det lade sedan grunden för en fantastisk sommar. Vårt första år på Skillinge Teater kunde inte ha varit bättre.

Björn Ranelid, författare, Kivik

1) Jag kommer förstås att skriva och ger ut två böcker under året. Dessutom är jag hittills bokad för tio vigslar, men jag har också redan tackat nej till säkert 20 par. Förra året vigde jag 19 par, varav 14 på Bokmässan. Jag är nog den vigselförrättare i Sverige som har flest förfrågningar, det kan jag lova dig. Jag längtar också oerhört mycket efter att få komma ner till Kivik.

2) Jag utvecklar inga nya vanor, utan försöker hålla mig till det som jag har sagt att jag ska göra. Jag kan ändå säga att jag hoppas att barnen, barnbarnen och min fru får vara friska. Nu tränar jag och Margareta (hustrun, reds. anm.) tillsammans. En vana för mig är att träna tre fyra gånger i veckan. Jag är oerhört tacksam för livet och ödmjuk inför att jag fortfarande kan framträda, tala, skriva och träffa människor.

3) Jag tolkar inte mitt liv i form av höjdpunkter. Jag brukar säga att man inte ska komparera sitt liv. Om jag tittar på en solnedgång på Österlen, i Sydafrika eller någon annanstans på Jorden vill jag inte jämföra den med något annat, för då släcker jag ögonblicket. Men i en offentlig mening var mars månad en höjdpunkt i mitt liv som författare. Då gick dokumentären om mig på tv och jag gjorde fem eller sex tv-framträdanden under en vecka. Det är svårslaget och kommer nog aldrig att överträffas av vare sig mig själv eller någon annan.