Nytt hopp om arktiskt äventyr

Insidan Artikeln publicerades
Att åka hundspann över de arktiska vidderna kräver sin kvinna. Frida Karlsson är vältränad och räds inte utmaningen. Nu hoppas hon bara på att samla ihop tillräckligt med röster för att få åka på sitt livs äventyr.
Foto:Fredrik Ekblad
Att åka hundspann över de arktiska vidderna kräver sin kvinna. Frida Karlsson är vältränad och räds inte utmaningen. Nu hoppas hon bara på att samla ihop tillräckligt med röster för att få åka på sitt livs äventyr.

Frida Karlsson har inte gett upp hoppet om att få delta i Fjällräven Polar och hoppas på Österlenbornas stöd i omröstningen även i år.

Det var snubblande nära förra året, då Frida Karlsson kom på elfte plats av hela hundra sökanden. Så i år försöker hon igen. Om allt går vägen väntar hennes livs äventyr: Fjällräven Polar, en 300 kilometer lång resa med hundspann genom den arktiska vildmarken.

Hon är oerhört tacksam för den starka uppbackning som hon fick i fjol och ber ännu en gång om Österlenbornas hjälp för att nå målet. Omröstningen pågår till och med den 14 december på polar.fjallraven.se och endast en kan vinna. Därutöver plockar en jury ut ytterligare en deltagare, baserat på de ansökningar som kandidaterna har skickat in.

– Sedan barnsben har jag tyckt om att vara ute i naturen. På senare år har jag också varit en del i fjällen på somrarna och vandrat. Nu lockar vintern, då man ju tidigare bara har varit där uppe för att åka slalom och snowboard. Det här skulle vara något helt annat, säger Frida Karlsson.

Väl på plats får hon och övriga deltagare professionell hjälp av vana hundspannförare. Hon får också låna all utstyrsel och alla redskap som behövs för den långa turen över de vita vidderna. Fjällräven Polar började för 20 år sedan just för att företaget ville testa sin utrustning och samtidigt bjuda ”vanligt folk” på en oförglömlig upplevelse.

Nästa år avgår turen den nionde april. Starten går i Signaldalen i Nordnorge och fortsätter sedan söderut till Väkkäräjärvi i Kiruna kommun, där bastu och middag väntar vid målgången.

Vad som sker däremellan står skrivet i stjärnorna, eller kanske snarare i vädret. Genom åren har deltagarna mött både gnistrande, soldränkta landskap och isande stormar med temperaturer på 30 minusgrader. Det är verkligen ett kraftprov, medger Frida Karlsson.

– Jag lockas av utmaningen. Det blir både fysiskt och psykiskt tungt. Samtidigt handlar det ju om upplevelsen i sig, att få vara med om ett sådant unikt äventyr. Hundar har också alltid varit ett stort intresse för mig.

Frida Karlsson kommer ursprungligen från Borensberg i Östergötland men bor sedan många år i Simrishamn, där hon driver en ur- och smyckesbutik. Både kunder och leverantörer stödjer henne i kampen om en av de åtråvärda platserna i Fjällräven Polar.

Hon försöker också skapa intresse för sig själv genom olika forum i sociala medier. Förra året lärde hon sig mycket om var det är bäst att synas och hur man bäst marknadsför sig. Som det ser ut just nu verkar hon ha ganska goda chanser att lyckas.

– Förra året var det några som drog iväg ganska rejält. Det skilde tusentals röster mellan mig och dem som ledde. Då kändes det verkligen onåbart. Men nu ligger alla mer jämnt.