Nytt hotell har tagit plats i Kåseberga

Ystad Artikeln publicerades

Det tog några år för Sandra Mårtensson att sätta sina hotellplaner i Kåseberga i verket, men nu står gårdshotellet där, redo att ta emot sina första besökare.

Det nya hotellet ser ut att vara inrymt i en gammal gård, men samtliga byggnader är faktiskt helt nya. Sandra Mårtensson, nybliven hotelldirektör, är nöjd med resultatet.
Foto: Johan Bentzel
Det nya hotellet ser ut att vara inrymt i en gammal gård, men samtliga byggnader är faktiskt helt nya. Sandra Mårtensson, nybliven hotelldirektör, är nöjd med resultatet.

Samtliga byggnader på Kåseberga Gårdshotell & Spa, som slog upp dörrarna den nionde juni, är helt nya. Ändå ser de ut att ha legat där länge. Att här en gång låg en bensinmack och att tomten har stått tom i omkring 20 år börjar redan falla i glömska.

Med sina vackert utsmyckade Simrishamnsdörrar, vita fasad och låga höjd är intrycket en upprustad gammal gård som smälter väl in i omgivningarna, så som det brukar vara när nya hotell och pensionat etableras på Österlen.

Det är också vad den nyblivna hotelldirektören Sandra Mårtensson har eftersträvat.

– Det ska inte vara ett stort hotell, utan passa in i bygden och kännas genuint österlenskt. Det känner jag att vi har lyckats med.

Sandra Mårtensson må vara en nykomling i hotellbranschen, men i Kåseberga är hon sedan länge en välkänd näringsidkare.

Det nya hotellet är nära knutet till Kåseberga Café & Bistro, som hon har drivit i fem år. Frukost erbjuds i en separat byggnad på hotellområdet, men lunch och middag serveras nere i hamnen.

– Det känns som en bra kombination. Vi har ägt tomten sedan 2013 och har funderat länge på vad vi vill göra här. Hotelltankarna har legat där som ett frö, medan vi har fokuserat på att bygga upp bistroverksamheten, säger Sandra Mårtensson, som från och med i år även driver kaféverksamheten på Backagården.

Kåseberga Gårdshotell & Spa

Hotellet har tio rum på bottenvåningen, varav ett är öppet för personer som vill ha med sig sin hund, och fyra sviter på ovanvåningen.

Gemensamt för alla rum är att de både stänger ute ljud och mobilsignaler. Kåseberga Hotell & Spa är verkligen en plats för sinnesro och avkoppling.

Sviterna har fått namn efter Kåsebergaprofiler. Dels Sandra Mårtenssons makes farföräldrar Maja och Arthur, som har fått ge namn åt ett rum var. Dels Hammer, som startade det första rökeriet i hamnen, och Wallin, som var en känd lokalhistoriker och berättare i byn.

– Vår tanke är att fortsätta med att namnge även övriga rum, men det får växa fram. Vi vill inte förhasta oss, säger Sandra Mårtensson.

Spaavdelningen har både en utomhus- och en inomhusdel. Inomhus går det till exempel att njuta av så kallad fiskpeeling, ett trevligt nöje för den som uppskattar att få fötterna rensade av hungriga fiskar.

Hotellet kan som mest husera 36 gäster och har också goda möjligheter att anordna konferenser.

Sandra Mårtensson hoppas på synergieffekter mellan hotellet och hennes övriga verksamheter. Målet är en förlängd säsong, som kommer både gäster, verksamhet och Österlen i stort till godo.

– Visst är sommarperioden mest populär, men vi ser också att bistron år efter år har ökat omsättningen under alla säsonger. Många kunder på bistron har efterfrågat möjligheten att stanna över. Det känns kul att kunna erbjuda det nu.