Nytt läge för Kriscentrum

Insidan Artikeln publicerades
Det är inte bara läget som är nytt för Kriscentrum. Ylva Olsson är nyanställd i verksamheten sedan i somras.
Foto:Hannah Andersson
Det är inte bara läget som är nytt för Kriscentrum. Ylva Olsson är nyanställd i verksamheten sedan i somras.

Kriscentrum Sydöstra Skåne, som är en samtalsmottagning med inriktning på våld i nära relation, har flyttat till nya lokaler på adressen Fabriksgatan 20 i Tomelilla. Anna Kindberg har även fått en ny kollega i Ylva Olsson.

I början av november gick flyttlasset från Rosencrantzgatan till Fabriksgatan i Tomelilla. Kriscentrum Sydöstra Skåne delar nu hus med Folktandvården.

– Vi låg lite närmare tågstationen på Rosencrantzgatan men här finns å andra sidan bättre parkeringsmöjligheter för dem som kommer med bil, konstaterar Ylva Olsson.

– Och tillgängligheten är bättre här. Det är lätt att rulla in med rullstol vilket känns bra för vi vill förstås vara lika välkomnande för alla, säger Anna Kindberg.

Det är inte bara läget som är nytt. Ylva Olsson är nyanställd i verksamheten sedan i somras.

– Jag är uppvuxen på Österlen men har bott många år i Malmö där jag senast, under tio års tid, arbetade som familjeterapeut, berättar Ylva. För 1,5 år sedan flyttade jag tillbaka till Österlen och har gästspelat på Novakliniken i Gärsnäs och Borrby innan jag började på Kriscentrum. Och jag trivs, det är ett roligt och intressant jobb.

Förebyggande arbete

Datumet för flytten var osäkert in i det sista vilket inneburit att delar av verksamheten har fått ligga nere under hösten.

– Exempelvis informationsmötena som vi brukar bjuda in olika grupper av tjänstemän till. Nu när vi kommit i ordning här på Fabriksgatan ser vi fram emot att köra igång med dem igen, säger Ylva.

Under våren kommer Anna och Ylva även arbeta med att mer aktivt försöka nå ut till män och pojkar. Kriscentrum vänder sig till både män och kvinnor som är eller har varit utsatta för våld, men även män och kvinnor som utövar eller har utövat våld mot närstående.

– Vår ambition är att jobba mer förebyggande och nå ut till dem som inte nödvändigtvis definierar sig som våldsutövare men känner att de är nära att korsa den gränsen, säger Anna.

#MeToo har påverkat

En klar majoritet av klienterna är kvinnor och både Anna och Ylva kan vittna om hur #MeToo-rörelsen har påverkat dem som kommer till Kriscentrum.

– Vi känner att kvinnorna vi träffar har blivit stärkta av #MeToo-rörelsen. Nästan alla som kommer hit pratar om den och utrycker lättnad över att de inte känner sig lika ensamma i vad de har utsatts för, berättar Ylva. Det är jättebra att problematiken kommer upp till ytan, och att det som hemlighållits med hjälp av kontroll och makt kommer fram i ljuset, för då kan skulden läggas där den ska vara, fortsätter Anna.

De lyfter även fram att begreppet "våld i nära relation" är brett.

– Det innefattar inte bara våld inom familjen utan i alla beroenderelationer. Det är känslan som är det viktiga.

Den som vill boka ett samtal på Kriscentrum gör det i kontakt med Anna eller Ylva. Tider erbjuds dagtid, måndag till fredag.

Text och bild: Hannah Andersson

Fakta

Kriscentrum Sydöstra Skåne

Kriscentrum Sydöstra Skåne har funnits i Tomelilla sedan 2012 och drivs i samverkan mellan kommunerna i Simrishamn, Ystad, Skurup, Tomelilla och Sjöbo.

På Kriscentrum kan kvinnor och män som blivit utsatta för våld i en nära relation få samtalsstöd. Även ungdomar från 15 år är välkomna utan att behöva vårdnadshavares godkännande.

Besöken är kostnadsfria och ingen registrering eller journal förs, vilket innebär fullständig anonymitet.

Våld i nära relationer kan ta sig många olika uttryck. Våldet behöver inte vara fysiskt utan kan lika gärna vara exempelvis psykiskt, materiellt, sexuellt, ekonomiskt eller latent, det vill säga att en hotfull stämning med vetskapen om att våld kan utövas förekommer.