Nytt men välbekant ansikte bakom disken

Insidan Artikeln publicerades
Ann-Catrin Gustafsson köper nu tillbaka Märkesbutiken efter sju år. Fram tills nu har den varit i goda händer hos Iréne Lidö.
Foto:Louise Lind
Ann-Catrin Gustafsson köper nu tillbaka Märkesbutiken efter sju år. Fram tills nu har den varit i goda händer hos Iréne Lidö.

För sju år sedan tog Iréne Lidö över klädbutiken Märkesbutiken i Simrishamn efter Ann-Catrin Gustafsson. Nu väntar nya äventyr för Iréne och av en ren slump blir det den förra ägaren som åter tar över rodret.

Ägarbytet på Märkesbutiken har en lustig historia bakom sig, där alla inblandade är vinnare. Det hela började för sju år sedan, när Iréne Lidö som ursprungligen kommer från Göteborg köpte Märkesbutiken i Simrishamn av Ann-Catrin Gustafsson, som startat den fem år tidigare. Anledningen: Ann-Catrin skulle flytta till Göteborg med sin familj. Nu, sju år senare, är turerna omvända.

– Nu flyttar jag tillbaka till Göteborg och Ann-Catrin flyttar hem hit. Samtidigt!, säger Iréne och berättar att de båda väninnorna knappt trodde att det var sant när de insåg att det var slumpen och inget annat som fört dem samman igen.

– Jag var sugen på att ha något eget igen när jag flyttat hem, och när jag satt och tittade på Blocket efter vilka verksamheter som var till salu såg jag plötsligt Märkesbutiken, fyller Ann-Catrin i.

Det dröjde inte länge innan affären blev av, och några dagar in i augusti kommer kunderna att se nya ägaren Ann-Catrin bakom disken istället för Iréne, som ger sig ut på långresa tillsammans med familjen.

Kunderna känner igen sig

Iréne ser med glädje tillbaka på sina år i Märkesbutiken, som flyttade till Storgatan för flera år sedan. Tidigare låg den vägg i vägg med Netto.

– Det har varit en jätterolig resa, att flytta hit och driva butiken. Den har blivit lite av en samlingspunkt; många kommer in bara för att prata lite. Jag vill verkligen tacka alla mina kunder för den här tiden.

Ann-Catrin ser det som en spännande utmaning att driva butiken på det för henne nya läget.

– Lokalen är mer lagom, den andra var så stor. Läget är bra och förutsättningarna helt enkelt bättre här.

När det kommer till sortimentet kommer Ann-Catrin fortsätta i samma anda som Iréne när hon tagit över, precis som Iréne gjorde när Ann-Catrin sålde till henne.

– Vi har vissa märken som bas, dem tycker vi om och kommer fortsätta att ha. Sen kommer jag att ta in lite nytt också. Men kunderna kommer att känna igen sig, säger Ann-Catrin.

Service a och o

För både Iréne och Ann-Catrin är service a och o, och det kommer det alltid att vara. Man är noga med de kläder som köps in, och har alltid sådant som tygsort och -kvalitet och passform i åtanke.

– Kunderna ska vara nöjda när de går härifrån och se fram emot att komma tillbaka, säger Ann-Catrin.

Hon tar över butiken den 1 augusti, och kommer därefter ha stängt ett par dagar för iordningställande.

Om Ann-Catrin Gustafsson

Ålder: 51

Bor: Ystad

Uppvuxen: Västergötland och Simrishamn

Familj: maken Peter Gustafsson, sonen Oscar, 21 och dottern Amanda, 25.

Gör: har jobbat som enhetschef inom funktionsstöd

Aktuell: är ny ägare till Märkesbutiken i Simrishamn

Gör på fritiden: är ofta med mina två pudlar, som också kommer att följa med till butiken

Senast lästa bok: Det förlovande landet med Mari Jungstedt

Favoritplagg: alla sorters klänningar!

Text och bild: Louise Lind