Nyutgiven lathund för hundägare

Insidan Artikeln publicerades
I början av året gav Natasja Ravenklint, hundinstruktör och hundpsykolog som verkar på Österlen, ut boken "Din vän valpen". På bilden tillsammans med sin boxer Moa. Foto: Julia Lindemalm
Foto:Julia Lindemalm
I början av året gav Natasja Ravenklint, hundinstruktör och hundpsykolog som verkar på Österlen, ut boken "Din vän valpen". På bilden tillsammans med sin boxer Moa. Foto: Julia Lindemalm

Natasja Ravenklint tycker att alla förtjänar att leva livet tillsammans med en fyrbent kompis som sätter guldkant på tillvaron men vill samtidigt att alla valpsugna tänker efter noga innan de tar det stora beslutet att skaffa hund. Natasja är aktuell med nyutgivna boken "Din vän valpen" som är fylld med tips och råd för att hundägandet ska bli lyckat.

Var kommer ditt eget hundintresse ifrån?

– Jag har alltid gillat hundar men är inte uppvuxen med hund. Längtan fanns där redan som barn och en egen hund stod som nummer ett på önskelistan i många år, men det var först 1997 som jag skaffade min första egna hund. En mops som hette Igor. Jag skaffade honom i samband med att jag flyttade från Stockholm till Skåne.

Vilken roll spelar hundarna i ditt liv idag?

– Jag har jobbat med hundar sedan 2002 här på Österlen. Just nu jobbar jag inte heltid med hund eftersom jag läser sista året på utbildningen till präst. Man skulle kunna säga att cirkeln sluts för jag forskade inom teologi med siktet inställt på att bli universitetslärare när jag drabbades av en utmattningsdepression. Då bestämde jag mig för att hitta på med något annat ett tag och öppnade en hundbutik i Brösarp.

Jag tyckte mig kunna ganska mycket om hundar men kundernas vetgiriga frågor fick mig att förstå att jag hade mycket kvar att lära och jag började med att utbilda mig till hundinstruktör. Eftersom jag gillar att lära mig saker fortsatte jag att utbilda mig.

Idag har jag fem egna hundar. Jag prästvigs den 10 juni och framöver kommer hundarna att bli mer av en hobby igen. Jag kommer att plocka guldkornen, hålla lite kurser och föreläsningar, och förhoppningsvis skriva fler böcker.

Berätta om din bok, "Din vän valpen”!

– Det är en bok som jag har tänkt på väldigt länge eftersom jag själv har saknat en bra valpbok. Förra hösten skulle jag skriva fyra hemtentor men fick skrivkramp. För att bryta skrivkrampen bestämde jag mig för att börja på den där valpboken.

Sagt och gjort, boken skrevs och Natasja hittade en förläggare till den.

– Tentorna fick jag göra i våras istället, säger hon och skrattar.

Vem riktar boken sig till?

– Egentligen riktar den sig till alla som har hund men den främsta målgruppen är de som funderar på att skaffa hund. Boken ger många tips som jag tror att en hel del blivande hundägare kan ha stor nytta av. Det är nämligen inte lätt att rådfråga om saker men inte vet att det borde vara bra att kunna.

Vad är viktigast att tänka på när man planerar att skaffa valp?

– Valet av hund är otroligt viktigt. Jag tror att många tänker ”hund som hund” men det är i själva verket väldigt stor skillnad på olika hundraser. Det är jätteviktigt att välja en hund som passar den livsstil som man faktiskt har, och inte den som man önskar att man hade. Så mitt bästa tips är att du ska vara ärlig mot dig själv i dina intentioner att skaffa hund. En mops var inte alls vad jag hade tänkt mig när jag skaffade min första hund. Men som tur var följde jag en hundkunnig väns råd och det är jag otroligt tacksam för idag, för en mops var en perfekt förstahund för mig.

Det är även viktigt att fundera på om du verkligen har tid för en hund och att skälen till att du vill skaffa en hund är rätt. Samtidigt som jag inte vill avskräcka någon från att skaffa hund för jag tror att alla skulle må bra av en fyrbent kompis vid sin sida. Och när du väl fått hem din hund upptäcker du hur roligt det är att vara hundägare och har inget emot att lägga all den tid som det faktiskt tar att ta hand om en hund.

Ett annat råd jag vill ge är att vara noga med valet av uppfödare. Våga ställa många frågor till uppfödaren. Om det är en seriös sådan tycker de bara att det är positivt. När du väl har fått hem hunden är mitt råd att börja tidigt på valpkurs. På Hundens Utbildningsakademi har vi ett erbjudande som innebär att du till och med får gå en valpkurs innan du skaffat valpen och sedan får gå samma kurs en gång till när du fått hem valpen, kostnadsfritt. Då ökar chansen att du gör fler saker rätt från början. Dessutom är det viktigt att valpen får träffa många trevliga hundar av olika sort i den så viktiga socialiseringsåldern.

I boken ger du även många träningstips, berätta!

– Jag förespråkar belöningsbaserad träning och övningarna i boken kan göras både med och utan klicker. Eftersom boken innehåller många tips på hur du kan träna vardagslydnad med din hund kan även du som har en vuxen hund ha stor nytta av den. Läsarna kan själv välja nivå på övningarna eftersom jag ger dem tre olika varianter. En enkel väg, en medelväg och en mer avancerad, beroende på hur mycket tid du vill lägga ner. Det upplägget har jag valt utifrån min erfarenhet efter många möten med hundägare och vetskapen om att det inte bara är hundarna som är olika, utan även vi människor. "Din vän valpen" är en tjock bok med mycket text, men jag har redan fått höra att den är lättläst, och min förhoppning är att den ska finnas i hundägarnas hem som en uppslagsbok att ständigt återkomma till.

Text: Hannah Andersson

Läs fler av Natasjas tips om vad som kan vara viktigt att tänka på om du planerar att skaffa valp på www.osterlenmagasinet.se

Fakta

Namn: Natasja Ravenklint

Ålder: 49 år

Bor: Huaröd

Hundar: Boxern Moa, welsh springer spanieln Tara, mopskorsningen Fingal Tvärtemot och chinese crested powder puffarna Mumin och Leah.

Gör: Hundinstruktör och hundpsykolog på Hundens Utbildningsakademi i Ystad. Läser sista året på prästutbildningen och prästvigs den 10 juni i Tomelilla.

Aktuell med: Nya boken Din vän valpen på Norstedts förlag.

Tidigare utgivna böcker: Klickerträning för nybörjare, RallyMix den belönande hundsporten och RallyMixa mera.

Förebild: Franciskus av Assisi, ett djurens skyddshelgon.

Livsmotto: Sluta aldrig att undra!