Odlingschefens bästa råd inför trädbeskärningen

Simrishamn Artikeln publicerades
Carina Haraldsdotter har jobbat på Kiviks Musteri sedan 2013 och är en av fyra personer som jobbar med att beskära äppelträden i Kivik. På odlingen vid Solnäs Gård utanför Lund utförs samma uppgift av sju personer.
Foto: Johan Bentzel
Carina Haraldsdotter har jobbat på Kiviks Musteri sedan 2013 och är en av fyra personer som jobbar med att beskära äppelträden i Kivik. På odlingen vid Solnäs Gård utanför Lund utförs samma uppgift av sju personer.

Det är en stor skillnad på att beskära träd i en kommersiell fruktodling med tusentals träd och att ge sig i kast med äppelträd i en villaträdgård. Men Kiviks Musteris odlingschef Jan Flemming Jensen delar gärna med sig av några viktiga grundprinciper och varnar också för vanliga fallgropar.

Vintern är en bra tid att beskära äppelträd.

Dels för att träden befinner sig i vila. Dels för att det blir enklare när löven är borta och grenverket är synligt.

Kiviks Musteri är därför i full gång med den manuella beskärningen av sina 105 000 äppelträd, varav knappt hälften växer i Kivik och resten på Solnäs Gård utanför Lund.

Så många fruktträd växer det ju inte i en vanlig villaträdgård, men det finns ändå en hel del att lära av proffsen.

– Låt inte träden styra själva. Det är den som beskär som bestämmer hur det ska bli. Det värsta felet man kan göra är att inte beskära sina träd alls, säger Kiviks Musteris odlingschef Jan Flemming Jensen.

Egentligen saknas det generella regler för beskärning av äppelträd, eftersom tillvägagångssättet hänger samman med storleken på fjolårets skörd och trädens tillväxt.

Men några goda råd finns det trots allt, såsom att alltid börja med att rensa bort sjuka och skadade grenar.

Den 15 mars är ett bra datum att ha som ett ungefärligt riktmärke. Däromkring börjar träden vakna ur sin vila, och ett träd som växer mycket bör därför klippas efter detta datum och ett träd som växer lite bör klippas före.

– Grundprincipen är att om ett träd växer mycket ska du beskära det lite och om det växer lite ska du beskära det mycket. Det är ofta det som blir fel i hemträdgårdar, säger Jan Flemming Jensen.

”De som ser lite klena ut och kanske går lite åt sidan ska man ha kvar, för det är de som ger äpplen.”

Det är ganska vanligt att man går ut med sekatören i högsta hugg och gör massor av klipp i ett träd som växer mycket.

Problemet är att det stimulerar tillväxten. Fem avklippta vattenskott, eller ettårsskott som Jan Flemming Jensen föredrar att kalla dem, kan leda till tredubbelt många nästa år.

– Det signalerar till trädet att det växer jättebra och att man gärna vill att det växer ännu mer till nästa år. Därför tycker jag att man ska lägga bort sekatören och först gå ut med en såg. Om man har en knöl med många ettårsskott på är det bättre att såga bort hela knölen än att ta var skott för sig, för då har du bara gjort en skada i trädet, säger Jan Flemming Jensen.

Den positiva sidan av myntet är att man aldrig behöver vara rädd för att klippa i ett äppelträd.

Ett annat problem är annars att folk inte vågar beskära alls i rädsla för att trädet inte ska återhämta sig. Den oron är obefogad.

En fördel med att klippa sina träd på vintern är att man kanske inte blir lika sentimental som när träden dignar av frukt.

Kanske är det just den där grenen med massor av äpplen på som måste bort för att trädet ska må bra på längre sikt.

Om man gång på gång klipper bort de nya skotten kan det till slut leda till mindre frukter, eftersom de gamla grenarna inte längre kan producera de stora, härliga äpplen som de tidigare har gjort.

Föryngringen är viktig. Men det är inte de upprättväxande och kraftiga ettårsskotten som en dag blir rikliga fruktbärare, understryker Jan Flemming Jensen.

– De som ser lite klena ut och kanske går lite åt sidan ska man ha kvar, för det är de som ger äpplen. De skott som på bara ett år har blivit jättelånga och starka och som sträcker sig mot himlen ska bort.

Planering och framförhållning bör styra beskärningen. Det finns ingen quickfix, enligt Kiviks Musteris odlingschef Jan Flemming Jensen.
Foto: Johan Bentzel
Planering och framförhållning bör styra beskärningen. Det finns ingen quickfix, enligt Kiviks Musteris odlingschef Jan Flemming Jensen.

Ett annat klassiskt fel är att man tror att man under ett och samma år kan snygga till ett rejält växande träd.

Jan Flemming Jensen menar att man snarare ska räkna med en treårsperiod och planera sin beskärning över tid.

Över huvud taget tycker han att man ska tänka igenom hur man vill ha sina träd.

Ska träden vara stora, kraftiga och höga eller ska de vara små, så att frukten kan nås utan stege? Är det ens viktigt med mycket frukt eller finns det andra värden som betyder mer?

– De flesta strävar efter att få så många äpplen som möjligt. Men det är egentligen synd, för ofta äter man kanske bara tio procent av dem och resten hamnar på marken. Då hade det kanske varit bättre med färre äpplen men som blir större.