Olika vägar mot samma mål

Simrishamn Artikeln publicerades
Maria Nilsson driver , Ottilia Åkesson  och Annika Ivarsson  tillsammans ger de kursen  på Norrevång mellan Gladsax och Baskemölla.
Foto: Hannah Andersson
Maria Nilsson driver , Ottilia Åkesson och Annika Ivarsson tillsammans ger de kursen på Norrevång mellan Gladsax och Baskemölla.

Den fyrlängade gården Norrevång ligger för dagen insvept i dimslöjor men inne i köket sprakar en värmande brasa. Runt köksbordet sitter Ottilia Åkesson, Annika Ivarsson och Maria Nilsson.

Ottilia Åkesson är utbildad kundalini- och meditationslärare, Maria Nilsson är viryayogainstruktör och Annika Ivarsson är stresspedagog. Alla tre har slagit in på olika vägar men med hälsa och välbefinnande som gemensamt mål. I början av nästa år kan frukten av trions nyfunna samarbete skördas i form av kursen Här och nu.

Maria Nilsson har längst erfarenhet av de tre, hon har lett yogaklasser i 15 år. Det var i samband med att poweryogan kom till Sverige som hon bytte rollen som aerobicsledare mot yogalärare. Från mars till september syns hon mest till i Den engelska trädgården tillsammans med Anette Cato som hon också driver Trädgårdsfixarna på Österlen tillsammans med. Men under vinterhalvåret är det yoga som gäller.

– Yogan är en fantastisk träningsform och det är tack vare den som jag orkar med det fysiska arbetet i trädgården, säger Maria och berättar att hon 2009 utbildade sig till instruktör i viryayoga.

– Det är en dynamisk hathayoga som tränar hela kroppen.

Varje vecka erbjuder Ottilia Åkesson tre kundaliniyogapass och Maria Nilsson ett viryayogapass på Norrevång. På fredagarna är Annika Ivarsson på plats för att ge avspänningsmassage.
Foto: Hannah Andersson
Varje vecka erbjuder Ottilia Åkesson tre kundaliniyogapass och Maria Nilsson ett viryayogapass på Norrevång. På fredagarna är Annika Ivarsson på plats för att ge avspänningsmassage.

Annika Ivarsson har varit musiker hela sitt liv och kommer även fortsatt att jobba som kör- och sångpedagog, men i dagarna avslutar hon en utbildning vid Sverigehälsan i Malmö och kan titulera sig avspännings- och stresspedagog med kognitiv inriktning.

– Jag gick kursen i första hand för att utvecklas som person, men kände snabbt att det här vill jag ju jobba med och det känns verkligen som att jag har hittat rätt! I början av nästa år startar jag upp med motiverande samtal och föreläsningar i stresshantering, och jag kommer även att utbilda mig vidare inom mindfulnessbaserad stresshantering och personlig mental träning.

Ottilia Åkesson driver i sin tur Yoga Studio Norrevång, i den vackert belägna fyrlängad gården med en smått magisk yogastudio.

– Vi köpte gården förra hösten, berättar Ottilia. Förra ägaren var också yogainstruktör så salen stod färdig att använda och i februari smög jag igång med de första klasserna.

Ottilia är i grunden bildkonstnär och drev ett företag inom tryckeribranschen tillsammans med sin man när de kände att det var dags att kliva av ekorrhjulet och göra plats för annat i sitt liv. Hon har nyligen avslutat en tvåårig utbildning och kan nu titulera sig internationellt certifierad kundalini- och meditationslärare.

– Kundaliniyoga är en mentalt kraftfull yoga. När vi sitter på yogamattorna jobbar vi mycket med sinnet, beskriver Ottilia.

Maria och Annika hade känt varandra länge när idén om ett samarbete dök upp. Och när Maria flyttade från Kivik till Östra Vemmerlöv började hon leta efter någonstans att hålla yogapass. Då kom hon i kontakt med Ottilia. Med start den 12 januari erbjuder de tre en kurs i stresshantering, i fyra delar, tillsammans. Maria och Annika kommer att leda aktiviteterna och Ottilia kommer att laga maten som serveras deltagarna.

– Varje kurstillfälle bygger på ett tema som kommer att gå som en röd tråd från yogamattan, via samtalen och övningarna, till maten. Målet är att deltagarna ska landa i harmoni med sig själva och få verktyg med sig härifrån att använda i sin vardag, beskriver Annika och berättar att kursen kommer att spänna över fyra lördagar.

Varje vecka leder dessutom Ottilia tre kundaliniyogapass och Maria ett viryayogapass på Norrevång. På fredagarna är Annika på plats för att erbjuda avspänningsmassage. Och i maj bjuder Ottilia, i ett annat samarbete, in till ett tredagarsretreat med fokus på avslappnande yoga och vällagad vegetarisk mat.