Olivia spås bli nästa simmarstjärna

Insidan Artikeln publicerades
Den stora drömmen är att representera Sverige i OS i Tokyo 2020.
Foto:Fredrik Ekblad
Den stora drömmen är att representera Sverige i OS i Tokyo 2020.

14-åriga Olivia Hansson från Kivik är en målmedveten simmartjej med höga ambitioner. Hennes stora dröm är att få representera Sverige vid OS i Tokyo om två år.

Det är uppenbart att vatten är Olivia Hanssons rätta element. Längd efter längd plöjer hon fram i bassängen i Korsavads simhall. Två andetag på 25 meter. Ibland bara ett. Men det verkar inte bekomma henne. Tränaren för Kiviks Simklubb, Hans-Anders Molin, går längs bassängkanten med tidtagarur i handen och manar på.

– Bra, kom igen, nu kör vi! En längd till!

Under skolveckorna tränar Olivia och hennes simmarkompisar fem eftermiddagspass i veckan och varje pass är en till två timmar. Är det inte tävling på helgen blir det även ett morgonpass på lördagen.

– Jag har aldrig hört henne gnälla över att det är träning. Visst kan hon tycka att det är tufft ibland, men det är inget som avskräcker henne, säger Olivias största supporter, mamma Katja.

Bilden bekräftas av Hans-Anders Molin.

– Olivia är seriös med sin satsning och det finns stora möjligheter för henne. Hon visar ett helt annat intresse nu än för tre, fyra år sedan. Det är en förutsättning för att lyckas. Simning kräver stort engagemang och man får jobba hårt om man ska nå toppen.

Att Olivia är en vinnarskalle råder inga tvivel om. Redan i tidig ålder när hon gick i simskola var hon angelägen om att slå nya personliga rekord. Sedan dess har pokalerna alltid hägrat och att pressa tiderna.

I riksfinalen i Sum-Sim i Eskilstuna i december förra året blev Olivia sjua på 200 meter fritt och tvåa på 800 meter fritt i Flickor 14.

– Frimsim och långdistans är det jag gillar bäst, säger Olivia som inspireras av världsstjärnor som Michael Phelps, Katie Ledecky och vår egen Sarah Sjöström.

Efter Sum-Sim-finalen fick Olivia veta att hon utsetts till stipendiat av Nätverket Österlen, en positiv överraskning.

– Det är jättekul! Jag tror att det kommer betyda mycket för mig. Att exempelvis få hjälp med den mentala träningen och inte minst ekonomiskt stöd. Det behövs ju alltid.

När vi kommer in på mål och ambitioner är det självklart OS som hägrar för den här unga talangen.

– Det hade varit jättehäftigt att vara med i Tokyo om två år, annars siktar jag på 2024, säger hon utan att tveka.

Närmast laddar Olivia för Swim Open i Stockholm som äger rum den 5-8 april. I fjol gjorde 930 simmare från över 25 länder upp i Eriksdalsbadet i Stockholm.

– Det är kvaltider till den tävlingen och jag satsar på att komma med i åtta, nio grenar. Det ska bli kul, för där deltar många stjärnor, bland andra Sarah Sjöström.

Text och bild: Fredrik Ekblad

Olivia Hansson

Ålder: 14

Bor: Kivik

Skola: årskurs 8 på Korsavadskolan i Simrishamn

Sport: Simmar för Kiviks Simklubb

Favoritgren: frisim och långdistans

Mål: OS i Tokyo 2020

Förebilder: Michael Phelps, Katie Ledecky och Sarah Sjöström.

Aktuell: Ny stipendiat för Nätverket Österlen.